2013.09.09 Pranešimas spaudai


Molėtų moksleiviai pažins Europos tautų tradicijas

Molėtų gimnazija kartu su neformalia jaunų žmonių grupe “Etno Europa”, įkvėpta Europos Sąjungos programos “Veiklus jaunimas”, įgyvendins projektą “Naujos Europos tradicijos” ir supažindins Molėtų moksleivius, bendruomenę ir svečius su įvairių Europos tautų tradicijomis bei jų atgarsiais lietuvių papročiuose.

Vykdomo projekto metu bus rengiamos teorinės-praktinės tradicinių švenčių dirbtuvėlės. Molėtuose planuojami trys renginiai: „Tradicinės tautų Kalėdos“, „Tradicinės tautų vestuvės“ bei „Tradicinės tautų krikštynos“.

Dirbtuvėlių dalyviai kartu praleis pusę dienos, o jų lauks turininga ir įvairi programa. Dirtuvėlių vedėjai papasakos, kaip vykdavo švenčių apeigos ir papročiai, kokie išlikę tradiciniai ir atsiradę nauji šiuolaikiniai švenčių akcentai. Smagi užsiėmimų dalis – proginiai burtai ir žaidimai, taip pat dainos, kurias gyvai išgirs ir galės išmokti dainuoti visi dalyviai. Dirbtuvėlių metu taip pat bus atliekami su šventės tema susiję rankdarbiai, o pertraukėlių metų lauks proginės vaišės.
Sumanymas surengti Europos tautų švenčių pažintines dirbtuvėles kilo jauniems etninės (ir ne tik) kultūros entuziastams, kurie domisi ne tik savo krašto, bet ir kitų Europos šalių tradicinėmis kultūromis.

„Pagrindinis mūsų tikslas – domėtis, kaip šiuolaikinėje, modernioje Europoje yra suprantamas senasis tautų kultūrinis paveldas, ieškoti naujų tradicijų gyvavimo formų ir dalintis savo žiniomis bei patarimais. Manome, kad tradicijos išliks tol, kol gebės kisti ir prisitaikyti prie šiuolaikinio gyvenimo bei intensyvėjančio tarptautinio bendravimo, todėl savo veikla siekiame šią gyvybę ir kaitą palaikyti“, - teigia iš Molėtų kilusi projekto vadovė etnologė Justė Michailinaitė.

Dirbtuvėlės vyks nuo gruodžio mėnesio Molėtų gimazijos patalpose. Registruotis galima jau nuo šiandien, svetainėje www.tradicijos.com nurodytais adresais. Vietų skaičius ribotas. Dalyvavimas nemokamas. Projektą remia Europos Sąjungos programa “Veiklus jaunimas”.

Daugiau informacijos:
Sandra Džiužaitė
Projekto koordinatorė Molėtuose
[email protected]
tel.: +370860374401