Dvyliktasis festivalis "Mėnuo Juodaragis"
palydės vasarą žirgo burtais

Zaraso saloje 2009.VIII.28-30

Dvyliktasis nepriklausomos muzikos ir šiuolaikinės baltiškos kultūros festivalis "Mėnuo Juodaragis" šiemet trečią kartą svečiuosis įstabaus grožio ežero saloje Zarasuose. Paskutinį vasaros savaitgalį, rugpjūčio 28-30 d. žiūrovus kviečia kerinti kelionė po senovės ir ateities muzikos, meno, amatų pasaulius. "Mėnuo Juodaragis" išsiskiria unikalia idėja, jungiančia ikikrikščioniškąją dvasinę kultūrą su šiuolaikine kūryba, gausia istorine programa ir itin jaukia gamtos aplinka.

Baltų tautosakoje ir tikėjimuose skaičius dvylika turi ypatingą prasmę, todėl šiemet festivalis minės maginę sukaktį. Labai malonu vėl grįžti į ežeringuosius Zarasus. Dvyliktąjį, mums jubiliejiškai reikšmingą festivalį, nepaisydami sunkesnių sąlygų pasistengsime padaryti dar įsimintinesnį už prieš tai buvusius. Jis vėl bus savaip naujas, nes kasmet atveria vis reikšmingesnes temas.

Tuzino metų proga kaip niekad plati ir originali festivalio programa naujoje šviesoje atskleis tai, kas lieka nutylėta Lietuvai pasitinkant Tūkstantmetį. Pagrindine festivalio tema taps etninėje kultūroje itin reikšmingas mitologinis žirgo simbolis ir nuo jo neatsiejamas raitelis – Vytis. Dar viena teminė gija palies baltų tautų istoriją, gyvuojančią gerokai daugiau nei tūkstantį metų. Lietuvos vardo tūkstantmečio proga, mes kartu pažvelgsime į tai, kas buvo daug seniau ir paklojo tvirtą pamatą mūsų istorijai.

Daugialypėje festivalio programoje vyks įvairių muzikos žanrų koncertai, kurių metu pasirodys Aistė Smilgevičiūtė su grupe SKYLĖ, lietuviško roko krikštatėviai BIX, metalinės muzikos legenda KATEDRA, žymus post-folk kompozitorius DONIS su soliste Rasa Serra, kabareto reformatoriai VILKDUJA, su specialiu repertuaru atvyks elitinis šalies merginų choras LIEPAITĖS bei gausus būrys kitų Lietuvos grupių, projektų, kapelų ir jaunų atlikėjų. Po keturias skirtingas festivalio scenas pasiskirstys autentiškas bei improvizuotas folkloras, šiuolaikinė elektroninė, akustinė muzika, taip pat sunkusis rokas ir kita originali kūryba.

Užsienio svečių gretose tolimiausią kelionę – iš Australijos – atkeliaus žiūrovams jau pažįstami ir pamėgti DANDELION WINE, gros žymiausia britų pagan/gothic roko grupė INKUBUS SUKKUBUS, ilgai lauktas danų neo-folk ansamblis OF THE WAND AND THE MOON, Estijos folkroko žvaigždės VIRRE+, brolių latvių etninės ir post-folk muzikos kolektyvai TROKŠNU IELA ir BAOBABS, lenkai industrial ambient atstovai BISCLAVERET, garsūs "dead-can-danciško" pasekėjai iš Bulgarijos IRFAN. Tiap pat festivalyje laukiami tranki ir puiki Gudijos folk-metalo grupė LITVINTROLL!

Viso per 3 dienas festivalyje pasirodys per 40 kolektyvų ir atlikėjų.

Kaip kasmet, ypatingą vietą užims paskaitos, meninių, dokumentinių ir animacinių filmų seansai, vakaronės, senosios apeigos, meno parodos, vaidinimai, ekologinės akcijos. Kultūrinė festivalio programa svarbi savo visuomenine misija, todėl ją ruošiame itin kruopščiai, kviesdami įdomius pašnekovus ir iškilius mokslininkus. Šiais metais daug kalbėsime ne tik apie pačią Lietuvos istoriją, bet ir tai, kaip ji buvo ir yra rašoma bei interpretuojama, kieno įtakojama. Tai bus aktuali diskusija apie baltų istorijos diskreditavimą ir niekinimą, bei mūsų pačių požiūrį į savo šalies praeitį.

Tikimės, jog atgarsio susilauks ir naujas baltiško meno projektas "Bendraautorius: Gamta", kuriame kviečiami dalyvauti visi idėjiški kūrybos žmonės. Ekologinio polėkio ir ekperimento autorius - žinomas Kauno architektas Audrys Karalius. Daugiau informacijos apie dalyvavimą bus pateikiama MJR svetainėje.

Žiūrovų taip pat lauks įvairios pramogos – futbolo turnyras, pažintinės kelionės po magiškas Zarasų apylinkes, jodinėjimas, vaikų programa. Sekmadienį festivalyje taip pat įvyks dar neregėtas dalykas - lietuvių nacionalinio sporto - RIPKOS (ritinio) parodomosios varžybos! Tad atvykusieji turėtų nusiteikti pabūti ilgiau ir trečiąją Juodaragio dieną... įkvėpti gaivaus Zarasų ežerynų oro pilna krūtine. :)

Salos ąžuolų ir pušų paunksmėje suliepsnos aukuras ir laužai, įsikurs palapinių "sodybos", šurmuliuos vis augantis tradicinių amatų kiemas su mokomaisiais būreliais. Veiklos ir įspūdžių festivalyje tikrai netrūks.

Bilietus platina bendrovė "Tiketa" bei leidyklos "Dangus" krautuvėlė "Ragainė" (Užupio 2/19, Vilnius). Iki birželio 15 dienos trijų dienų bilieto kaina 90 Lt, iki liepos 15 d. - 100 Lt, vėliau bilietai brangs.

dangus : info

::::