Manto Puidos nuotrauka

Festivalyje "Verpetai" Varėnoje - žymusis smuikininkas SIEBEN

Paskutiniąją lapkričio savaitę 26-29 d. Varėnos kultūros centre įsisuks tradiciniu tapęs kino ir menų festivalis "Verpetai". Nuo 2004 m. garsėjantis savita ir reta programa, šis rudenį palydintis renginys jau spėjo išpopuliarėti tarp šalies kultūros ir muzikos gurmanų. Šiemet "Verpetų" žiūrovų laukia gausi lietuviško kino programa ir itin įdomus neo-folkloro bei neo-kabareto muzikos koncertas, kuriame svečiuosis ir garsus šiuolaikinio smuiko skambesio kūrėjas britas Matt Howden su projektu SIEBEN. Dangus esti šio festivalio rėmėjas ir kviečia į Varėną atvykti visus neabejingus iškiliam menui.

Matt Howden pasirodymas vasarą užbūrė vienuoliktojo festivalio "Mėnuo Juodaragis" žiūrovus. Nors smuikininkas šiemet aplankė daugelį Europos šalių ir nutarė šiemet daugiau nekoncertuoti, kvietimą antrą kartą apsilankyti Lietuvoje jis priėmė su džiaugsmu – muzikanto neapleidžia puikūs vasaros prisiminimai kalvotoje Zaraso ežero saloje. Tad į miškingąją Dzūkiją menininkas atvyks vėl susitikti su jį pamilusiais klausytojais.

SIEBEN – tai vieno žmogaus kuriamos daugiabalsės smuiko melodijos ir dainos, sudėtos iš besikartojančių, čia pat scenoje viena ant kitos atliekamų atskirų partijų, susipinančių į kerinčią simfoniją. Smuikininko ir dainininko muzikoje viskas – nuo mušamų ritmų, iki mistinių garso efektų – gimsta čia pat, scenoje, menininkui meistriškai valdant vienintelį instrumentą-orkestrą – smuiką. Šis kosminis, vizionieriškas garsų vėrinys užburia emocijų, aistros ir gelmės begalybe.

Matt Howden yra išskirtinė figūra visoje neoklasikinės ir industrial muzikos scenoje, - kūrėjo biografiją puošia ne tik fenomenalūs solo albumai, muzika filmams, televizijai, radijui ir meno projektams, bet ir bendra muzikinė veikla su kultiniais asmenimis, bei grupėmis visoje Europoje.

"Verpetų" renginiai Varėnos kultūros centre prasidės jau kitą trečiadienį. Festivalio kino programoje 26 ir 27 d. gausu laiko patikrintų ir naujų lietuviško kino juostų bei pažinčių su jų kūrėjais. Su žiūrovais susitiks aktorius ir režisierius Ramūnas Abukevičius, filmą „Nesėtų rugių žydėjimas“ kartu su aktoriais pristatys režisierius M. Giedrys. Ketvirtadienio trumpametražių filmų popietėje dalyvaus pirmojo lietuviško audiovizualinio fotofilmo „Nerutina“ režisierė Jūratė Samulionytė, filmo „Perlas“ kūrėjas Laimantas Kairys, svečiuosis daugiau teatro scenoje pažįstamas scenaristas ir filmo „Mano tėvas“ režisierius Marius Ivaškevičius bei trumpos vaidybinės juostos „Tikrovės pinklėse“ autorius Justinas Lingys. Vakare lietuviško kino perlą „Jausmai“ kartu su aktorių grupe pristatys režisierius Almantas Grikevičius.
Penktadienis skiriamas šiuolaikinio televizinio kino kūrybai ir susitikimui su žinomais šalies scenos ir ekrano aktoriais, vaidinančiais seriale „Nekviesta meilė“.

Šeštadienį Varėnos kultūros namuose festivalį vainikuos gilus SIEBEN muzikos skambesys ir tauri smuiko poezija, taip pat koncertuos išskirtinio dėmesio verti lietuvių lyriškos muzikos kolektyvai – vasarą naujai atgimusi neo-folkloro grupė SPANXTI bei magiškų eilių ir neo-kabareto projektas VILKDUJA.

"Šįmet "Verpetuose" pristatoma sodri ir, bene, turtingiausia programa per visą renginio istoriją. Festivalio karūna taps gyvas šeštadienio koncertas, po kurio paskutiniąją naktį iki paryčių veiks naktinis kino klubas. Taip su geru kinu ir brandžiu menu Varėnoje pradedame laukti Saulėgrįžos," - sako "Verpetų" organizatorius Marius Galinis.

Viso festivalio metu Varėnos kultūros centro parodų salėje veiks rudeniškai šalta ir provokuojanti vilniečio Tomo Urbelionio fotografijos darbų paroda.

Bilietas į 29 d. (šeštadienio) koncertą kainuos tik 10 Lt.
Renginio metu veiks Danagus muzikos įrašų stalelis, kur bus galima įsigyti ir ką tik specialiu formatu išleistą projekto DONIS albumą "Švilpiai"!

dangus : info

::::