foto: Mantas Puida

Festivalio "Mėnuo Juodaragis 2008" muzika ir burtai
vėl kvies į Zarasų salą

Vienuoliktasis šiuolaikinės baltiškos kultūros ir muzikos festivalis Mėnuo Juodaragis šiemet antrą kartą vyks nuostabioje ežero saloje Zarasuose, - rugpjūčio 22-24 dienomis jis taps ryškiu vasaros pabaigos akcentu. Tai vienas iš seniausiai Baltijos šalyse organizuojamų festivalių, iš kitų išsiskiriantis unikalia idėja, savita programa ir jaukia gamtos aplinka po atviru dangumi.

Gros iškiliausi roko ir folkloro kolektyvai

Nepriklausomos muzikos leidyklos Dangus organizuojamo festivalio scenose šiemet koncertuos per 30 įvairių kolektyvų ir atlikėjų. Išskirtinius pasirodymus Zarasų saloje surengs žymiausi lietuviškos gyvos muzikos kūrėjai - Andrius Mamontovas, Aistė Smilgevičiūtė ir grupė SKYLĖ, folk-roko kolektyvai ATALYJA, PIEVOS, taip pat gausūs folkloro ansambliai, neo-folkloro projektai, sunkiojo roko grupės, bei modernios elektroninės muzikos autoriai. Kompozitorius Algirdas Klova su grupe VYDRAGA festivalyje pristatys naują filmą bei koncertinę programą.

Pernai Mėnuo Juodaragis pirmą kartą vyko Zarasų saloje, kuri daugeliui atvykusių tapo tikru atradimu. Džiugu, kad ši pasakiška vieta pelnė "Lietuvos kultūros sostinės 2008" titulą, - šia proga ir mes ruošiame dar stipresnį renginį. Manome, kad vienuoliktasis MJR bus ne tik didžiausias festivalio istorijoje, bet ir brandžiausias savo turiniu, jis turėtų nustebinti net visko mačiusius lankytojus.

Trijose scenose – svečiai iš viso pasaulio

Į festivalį atvyks originalios etninės ir post-folklorinės muzikos kolektyvai iš Vokietijos, Italijos, Lenkijos, Ukrainos, Latvijos, Gudijos ir kitų šalių. Šiemet sulauksime pernai dėl ligos negalėjusio atvykti žymaus britų smuikininko Matt Howden su klasikinio neo-folk projektu SIEBEN. Industrial stiliaus klausytojams malonia staigmena bus žymios vokiečių grupės VON THRONSTAHL apsilankymas, bei prieš metus Vilnių sudrebinę italai SPIRITUAL FRONT su charizmatiškuoju lyderiu Simone Salvatore. Atvykti žada ir vienas žymiausių Gudijos etninės muzikos puoselėtojų Todar Kaškurevič su grupe ESSA, bei kolektyvas OSIMIRA, taip pat nemenkas būrys Latvijos muzikantų.

Festivalyje šiemet planuojama įrengti ir trečiąją sceną, kuri įsikurs atokesnėje Zaraso salos vietoje ir bus skirta autentiškam folklorui bei dainuojamajai poezijai, pirmą kartą rasiančiai vietą didžiųjų vasaros festivalių programose.

Aitvarų ir ugnies magija

Viena pagrindinių MJR temų šiemet taps aitvarai – keistos ir mįslingos mitologinės būtybės, saugančios namus. Su jais bus susijusi paskaitų ir filmų tematika, ugnies instaliacijos, o pasidaryti aitvarą ir paleisti į dangų galės kiekvienas atvykęs. Šalia mitologinės temos festivalyje bus pristatyta ir reikšminga Lietuvos istorinė gija bei, kaip visad – ekologinės vertybės.

Tradiciškai gausioje kultūrinėje festivalio programoje vyks paskaitos, vakaronės, meninių, dokumentinių ir animacinių filmų seansai, futbolo turnyras, pažintinės kelionės po apylinkes. Ąžuolų ir pušų paunksmėje įsikurs palapinių miestelis ir dar gausesnis nei pernai amatų kiemas su mokomaisiais būreliais.

Festivalis turėtų priminti ir paryškinti tai, kuo mes, baltai, esame unikalūs ir stiprūs. Senasis mūsų palikimas gyvas ir šiandien, tik jo formos natūraliai keičiasi, nes tai kas gyva, turi keistis.

Pernai festivalyje apsilankė per 2500 dalyvių ir žiūrovų iš Lietuvos, taip pat kaimyninių šalių. Šiemet tikimasi jų sulaukti dar daugiau. Visa festivalio programa bus paskelbta iki vasaros pradžios, o bilietus nuo gegužės 1d. pradės platinti "Tiketa" ir patys organizatoriai.
.

dangus : info

::::