Groteskiškas šėlsmas Vilniuje - antrąkart vyks festivalis
CREEPER FEST

2008 metų vasario 22–24 dienomis Vilniuje vyks jau antrasis postpunk-deathrock-gothrock festivalis "Creeper Fest". Vienintelis Lietuvoje šios krypties muziką propaguojantis renginys žada dar daugiau žvaigždžių bei dar didesnį užtaisą energingos, kokybiškos bei aktualios muzikos. Šiemet itin apsidžiaugti turėtų tiek senesnio "kirpimo", tiek ir atgimusio postpunk stiliaus gerbėjai. Neliks nuskriausti ir teisingo gothrock fanai. Festivalis dėl jame dalyvausiančių grupių iš užsienio statuso nenusileidžia net pagrindiniams šios muzikinės pakraipos renginiams Europoje. Be abejo, daug dėmesio renginio organizatoriai skiria ir vietinei scenai, kuriai atstovaus tiek patyrę scenos vilkai, tiek nauji ir kylantys atlikėjai.

Vieni pagrindinių festivalio dalyvių – AUSGANG. Šipuikiai postpunk ir deathrock mėgėjams pažįstama britų grupė susibūrė dar 1983 metais ir jau po pirmųjų pasirodymų buvo pakrikštyti "nesantuokiniais Iggy Pop‘o "The Stooges" ir Nick Cave‘o "The Birthday Party" vaikais, tačiau, išleidę keletą singlų ir vienintelį albumą "Manipulate", 1987 metais nutraukė veiklą. Naujajame amžiuje prasidėjusį deathrock atgimimą 2003-aisiais lydėjo ir AUSGANG atsikūrimas. Pastaruoju metu AUSGANG dažnai koncertuoja, o gyvi pasirodymai – stiprioji šios grupės pusė. Jų muzika, taikliausiai apibūdinama kaip tribal post-punk, koncertuose skamba dar sunkiau, energingiau ir smagiau.

Jaunesniajai kartai atstovauja prancūzai JOY DISASTER. Neseniai pradėjusi savo karjerą ir porą albumų išleidusi prancūzų postpunk revival grupė akivaizdžiai pabrėžia savo muzikines šaknis, tad jų pavadinimo panašumas į legendinius JOY DIVISION neatsitiktinis. Ryški boso linija, šaižios gitaros ir trankūs postpunk ritmai neliko nepastebėti muzikos gerbėjų visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje.

Lyriškesnei coldwave/new wave bangai atstovaus vokiečiai THE COLD . Po šiuo paprastu, aiškiu bei skambiu pavadinimu slepiasi ketveriukė vokiečių, kurie jau gerą dešimtmetį sėkmingai gaivina 80-ųjų postpunk/new wave garsus bei muzikinę estetiką. Jie – vieni tų, kurie sugeba didžiausią efektą sukurti savo paprastumu bei nuoširdumu.

FRANK THE BAPTIST – dešimt metų grojančios kaliforniečių grupės Lietuvos gotikinio roko mėgėjams pristatyti nebereikia. Šie scenos piratai jau svečiavosi Vilniuje, kur užsimezgė abipusė grupės ir publikos simpatija. Todėl "baptistai" – daugelio didelių tarptautinių renginių pagrindinės žvaigždės – maloniai sutiko vėl aplankyti Lietuvą ir surengti dar vieną įspūdingą pasirodymą. Be to, penktadienio vakarą laukia grupės lyderio Frank‘o Vollmann'o unikali ir neprognozuojama solinė programa "Telegram Frank“.

Pasiilgusias klasikinių gothrock sąskambių ausis glostys lenkai DAIMONION, grojantys nuo 1994 metų. Per šį laiką grupė išleido įvairių demo ir promo įrašų, tačiau debiutinis albumas pasirodė tik 2007 metais. DAIMONION yra dalyvavę visuose pagrindiniuose Lenkijos gotikinės scenos koncertuose bei festivaliuose (įskaitant ir žymųjį Lenkijoje vykstantį festivalį "Castle Party"). Nors grupės muzika labiausiai primena 80-ųjų gotikinį roką, patys grupės nariai linkę ją priskirti atmosferinio roko žanrui.

Pagrindinis akcentas Lietuvos atstovų gretose – atsigavę postpunk/alternative klasikai BIX – be jokios abejonės viena seniausių ir žymiausių visų laikų Lietuvos roko grupių, kurio smūsų šalies klausytojams plačiau pristatyti nereikia. Grupė žinoma ir kaip viena pirmųjų ir ryškiausių postpunk žanro atstovų Lietuvoje.

Ilsėtis neleis ir naujokai MES REPETUOJAM SEKMADIENĮ. 2005 metais susikūrusi postpunk/electro ketveriukė neslepia, kad yra DIY (Do It Yourself) grupė ir nė vienas grupės narys niekada nesimokė groti jokiu muzikos instrumentu (ir iki šiol nėra padoriai išmokęs). Iš gilaus pogrindžio ištraukta grupė "Creeper Fest‘e" turėtų tapti dideliu siurprizu teisingos ir keistos muzikos mylėtojams.

Šiemet vėl nebus apsieita ir be vietinei publikai puikiai pažįstamų DADDY'S DOLLSDaddy‘s. Šie vilniečiai 2007-aisiais sugrojo keletą stiprių koncertų, "A.LT" apdovanojimuose nuskynė "tautos balso" laurus, o vėliau sėdo prie demo įrašų.

Sąrašą užbaigia COMEDIA D'EL ARTE – viena įspūdingiausių ir originaliausių šiuo metu grojančių Lietuvos gotikinių grupių. Neseniai atšventę grupės dvejų metų gimtadienį atlikėjai savo kuriamos muzikos stilių įvardija kaip progressive/neo-cabaret arba alternative/darkwave. Tikrasis COMEDIA D'EL ARTE veidas atsiskleidžia gyvų pasirodymų metu – grupė išties sugeba pakerėti klausytojus savo teatrališkais minispektakliais.

O namo savo kojom grįžti neleis vietinių bei tarptautinių DJ'ų komanda: DJ De'ath (UK), Batluder (DK), Igneas (LT), Frau caSS (LT), Flytrap (LT), Adamsas (LT), Demiano (LT), No.Thing (LT).

Pagreitį sparčiai įgaunantis renginys stengsis perteikti stipriausių šio stiliaus festivalių atmosferą. Reiktų pastebėti, jog "Creeper Fest" įgauna vis didesnius mąstus ir tampa svarbiu reiškiniu Lietuvos alternatyvios kultūros pasaulyje. Tad, jeigu pavargote nuo veidmainiškų maskaradų ir pasiilgote kažko tikro, kieto, energingo bei nuoširdaus – neabejotinai šiauškite į šią fiestą.

Pagrindiniai festivalio koncertai vyks klube "Mulen Ružas" V.M.Putino g. 5, Vilniuje .

Išankstinius bilietus į festivalį bus galima įsigyti Vilniuje, parduotuvėje "Neforma" (Šv. Stepono g. 5) ir "Rūdininkų" knygyne (Rūdininkų g. 20).
Dėl bilietų taip pat galite kreiptis: [email protected]

Bilietų kainos:
Penktadienio bilietas: 30 Lt
Šeštadienio bilietas: 50 Lt (koncerto dieną 60 Lt)
Viso festivalio bilietas: 70 Lt

Festivalio organizatorius: "Decadentia"
Festivalio tinklapis: www.myspace.com/creeperfest

 

dangus : info

::::