Grupės MANO JUODOJI SESUO atsiminimų knygoje -
muzikos, jausmų ir žodžių žaismas
i n t e r v i u

autorius: Ugnius Liogė
foto: Renata Drukteinytė, Sieloj Ramus, Ugn

Kaune įsikūrusios grupės MANO JUODOJI SESUO istorija tapo pakankamai ilga ir įdomi retrospektyviniam žvilgsniui, - visus pernai metus ruoštas geriausių kūrinių albumas "Essential Curse" be abejo šventiškai nudžiugino, ypač tuos klausytojus, kurie domėjosi paslaptingumo nestokojusia lietuviškos gotikos scena nuo jos užuomazgų. Prisimenu, pirmą kartą MJS pamačiau koncerte Utenoje. Tuomet jau plačiai žinoma MANO JUODOJI SESUO grojo kartu su SIELA ir, berods, LAUME. Šaltos, skausmingos romantikos grožis ir gitarų akordais lydima elektronikos banga iš vienuoliškos MANO JUODOSIOS SESERS skrynios tada stebino ir paliko įdomų įspūdį (nors grojo nemetalą!™ :). Nežinau ar tikrai tai buvo pirmas kartas, kai abi kultinės grupės grojo vienoje scenoje, tačiau šis 1995 m. rugsėjo 1-osios koncertas vėliau, gausiai geriant vyną Aurelijaus Sirgedo namuose, buvo pavadintas "Lietuvos gotikinės scenos gimimu".

Po to buvo 5 metai tylos ir rodės, kad MJS daugiau nebeišvysime. Tačiau štai vieną dieną, netoli stoties sutikau nemariąją Vilniaus požemių dvasią Mocartą, kuris iš savo firminio lietpalčio užančio slapta kyštelėjo naujo MANO JUODOSIOS SESERS albumo "Synthetique" demo CDR'ą. Muzika vėl buvo kitokia, atgimusi grupė keitėsi, kalė naujus elektroninius ritmus, o savitas melancholiškas grupės tonas liko sodrus. Ir man iki šiol kiek apmaudu, kad Dangus prieš 4-is metus neturėjo galimybių išleisti naują, vėl kitokį, gilų ir galingą MJS albumą "Dogmatic"... Prisijungus gitaristui Rosvai, MANO JUODOJI SESUO tęsia kelionę ko gero stipriausiu savo pavidalu, aplankydama ir festivalius kitose šalyse. Naujasis best-of'as vėl ryškiai atverčia Lietuvos gotikos pionierių kūrybinio kelio puslapius. Apie tai per šventes pakalbinome MJS narius Mindaugą ir Rosvaldą.

---

- Pirmiausia matyt reikia MJS pasveikinti su 15 metų sukaktim. Ir paklausti, kokie buvo pagrindiniai motyvai sudaryti "Essential Curse" best-of'ą? Susikaupė per daug neišleistų ir primirštų dalykų? :)

Rosva (R): Sveikas Ugniau, ačiū už sveikinimus! Pagrindinis motyvas paskatinęs šio best-of'o atsiradimą - grupės jubiliejaus proga surinkti ir pateikti gerbėjams visas geriausias dainas viename diske, parodant kaip skambėjo MANO JUODOJI SESUO prieš 15-ą metų, ir koks ilgas bei vingiuotas kelias nueitas iki šių dienų. Kitas aspektas - video klipai. Prisipažinsiu, pats asmeniškai buvau matęs gal tik pusę iš visų pateiktų DVD diske, todėl senų vaizdų peržiūra turėtų sužadinti nemažai nostalgiškų prisiminių kiekvienam, kas pamena pirmąsias muzikines laidas televizijose, klipų konkursus. Naująjai kartai taip pat turėtų būti smagu pirmą kartą išvysti gothic scenos veteranų kūdikystės laikus... Mindaugas manau papasakos su kokiu entuziazmu ir kokiomis sąlygomis tie klipai kurti ir filmuoti.

Mindaugas (M):
Per visą ilgą šio albumo leidimo laikotarpį mums sukako jau 16 metų. Manau, kad “bestui” pribrendo laikas, tai lyg tam tikras nueitas etapas, kai gali viską apibendrinti, padėti tašką, ir galbūt pradėti eiti toliau.

- Kodėl „Esminis prakeikimas“? Pavadinimas nieko gera nežada :)

R: Ankstesniųjų albumų pavadinimai taip pat turi paslapties ir peno fantazijoms. Todėl nesinorėjo tiesmukiškos antraštės "geriausios dainos" ar panašiai. "Esminis prakeikimas" tarsi MJS esminės misijos įvardijimas – kol neišsisklaidys užkeikimų kerai, groti ir likti savimi, neišduoti savęs. Kitas paradoksas, susijęs su pavadinimu, kad tarp daugelio variantų buvo ir "Essential Course", kas reikštų pagrindinę/esminę kryptį, tikslą...

M: Gražiai skamba :)

- Trumpai pristatykite klausytojams ir žiūrovams CD ir DVD turinį. Kokios, Jūsų nuomone, įdomiausi šio įvairialypio leidinio dalykai?


R: Kaip jau ir buvo minėta, šis leidinys yra grupės veiklos retrospektyva garso ir vaizdo formate nuo 1992 iki 2007 metų. Mūsų manymu, surinktos reikšmingiausios kiekvieno albumo dainos, kurių susidarė net 18-a, + pridėtas dar niekur albume oficialiai neišleistas grupės ŠIAURĖS KRYPTIS koveris "Amžinas Ruduo", kurio pradinis variantas užsimezgė berods dar "Synthetique" laikais. Taip pat yra dar vienas nedidelis siurprizas – dainos "She" akustinė versija.

DVD visas pilnas įdomybių ir nekelbtos medžiagos: iš vienintelės likusios singlinės audio kasetės kopijos atgaivintas A. Mamontovo "Odilija" remiksas, Arlequin'o kontraversiška dainos "Black" interpretacija, FORGOTTEN SUNRISE šiaurietiškai minimalistinė "Nežinia", klipų archyvas, gyvų pasirodymų ištraukos, foto albumas.

- DVD diske pamačius net 9 video klipus, nekyla abejonių, kad MJS alternatyvioj scenoj yra labiausiai "vizualizuota" grupė. Kas skatino daryti video klipus? Ar ankstesniais metais tai rodės aktualiau?

M: Ankščiau alternatyvioji scena nebuvo taip nutolusi nuo "popscenos" ir nemažai muzikos, kuri dabar būtų įvardinta "alternatyva", buvo galima išgirsti per įvairias valstybines ir komercines radijo stotis, ar pamatyti televizijoje. Kai kurie iš šių "vaizdo klipų" buvo rodyti ivairiose laidose ar netgi pateko į tuometinius "topus" :), pvz. LTV laidoje "Studija MT".

- Žiūrint kai kuriuos video klipus nenorom atsiranda šypsena... :) Jums patiems matyt irgi kyla savotiškas deja-vu, tarkim prisimenant "Tau sakė" video eksperimentus?

M: Be abejo, šių dalykų nei ankščiau, nei juolab dabar, kitaip nepavadinsi kaip video eksperimentais :) iki video klipo jiems toli. Filmuodavome mėgėjiškomis kameromis, dauguma pirmųjų klipų montuota su keletu buitinių video magnetofonų. Dainius, kuris tada buvo "profas" šioje srityje, sugebėdavo "sugaudyti sinchronus" (suderinti vaizdą su garsu), ko kartais daug kam nepavyksta padaryti su profesionalia technika šiomis dienomis. Aišku, malonu prisiminti "Nežinia" klipo filmavimą, kai buvo viskas atvirkščiai, nei "Tau sakė" laikais, - pradedant grimeriais, režisieriais, baigiant profesionalia montažine.

- Multimedia dalyje fanai, įsigiję riboto tiražo versiją, ras ir papildomus 7 audio remiksus. Kuo jie ypatingi ir kokia jų istorija?

R: Jei įvardint tiksliau, fanai ras 5-is remiksus ir 2-i gyvai įrašytas dainas iš "Tamsa Šnabžda" festivalio. Su FORGOTTEN SUNRISE lyderiu Anders Melts, "Nežinia" remikso autorium bendradarbiaujam jau kurį laiką. Mindaugas yra padaręs jų dainos "Ropelove" remiksą, neseniai išleistą diske "Different Knots Of Ropelove". O "Byra Byra Karoliukai' 2000" - tai vienas iš pirmųjų Mindaugo padarytų remiksų. Visi remiksai savotiškai įdomūs ir atskleidžia kitokias dainų nuotaikas, atveria platesnius fantazijos horizontus.

- Atsukant juostelę 15 ar net 16 metų atgal - kokia buvo pati grupės pradžia? Pirmos idėjos, repeticijos, koncertai? Kokie ryškiausi ir keisčiausi atsiminimai iš to laiko?

M: Buvome pakylėti POST MERIDIAN (pradinės MJS grupės - red.past) "pseudošlovės", užvaldyti jaunatviškų ambicijų. Pagroję pusantrų metų ir išardę grupę POST MERIDIAN, kaip tokiais atvejais būna, visi pasukom kas sau. Mes su Barbora nutarėme groti kartu, po to sekė pirmi įrašai pas E.Babenską studijoje, koncertas "Blogiausių grupių festivalyje". 1992 m. pradėjom perrašinėti "Byra Byra Karoliukai", nes netenkino pirmojo įrašo kokybė. Bet taip iki galo ir nepabaigėme.

- Ko gero daug kartų girdėtas, bet naujiems kausytojams vis vien įdomus klausimas - kodėl iš MJS gretų dingo Barbora? Ar šią merginą dar sutinkate?

M: Na, ji gyvena Amerikoje. Tiesiog gyvenimas nestovi vietoje, keičiasi žmonių prioritetai, darbai, karjera, atsiranda šeimos ir t.t. Nors šiaip, gal kada susiklosčius aplinkybėms, įrašysim ką nors kartu, kodėl gi ne :)

R: Pridursiu, jog Barbora iš už Atlanto seka MJS veiklą, padėjo atkurti albumo "Byra Byra Karoliukai" tikslius tekstus ir muzikos neišsižadėjo.

- Galima pastebėti ir tai, kad grupės sudėtyje kaskart pasirodydavo naujų merginų, tačiau visos jos dingdavo po vieno albumo :) Kodėl merginoms nelemta užsibūti ilgiau? Ar MJS, nors pavadiniams moteriškas, yra daugiau vyrukų grupė? :)

R: Hahahaha, vyrukų "chipendeilų" grupė :) Gal sunku merginoms su tokiais "balvonais" kaip mes :) Nuo to laiko, kai prisijungiau prie SESERS 2003 metų pabaigoje, klavišininkė Živilė kartu atgrojo iki 2005-ų pabaigos. Ilgiausiai ištvėrusi (net 2 albumus) mergina tikriausiai buvo klavišininkė Jurga. Kuo geriausi joms abiems šventiniai linkėjimai!

M: Galbūt tai likimo ironija, nors grupę paliko ir du vyrukai. Tiesiog jau nelabai pamenu, ką turėjome pradžioje omeny, pasivadinę MANO JUODOJI SESUO, - lyg vienuolę, o gal tai buvo tiesiog gražus žodžių žaismas.

- Per savo istoriją MJS pateikė įvairių stilių albumų ir dalyvavo įvairaus lygio bei oficialumo renginiuose. Kokios netikėčiausios situacijos ir reakcijos, su kuriomis teko susidurti?

M: Daug visko yra tekę patirti, apie tai galima būtų parašyti atsminimų knygą :) Sugedęs automobilis Lenkijoje (grįžtant iš festivalio), lemiamu momentu neveikiantis instrumentas, švilpiantys popso gerbėjai "Lietuvos Top 10" koncerte, daugiatūkstantinė minia Vingio parke, FOJE "Kai perplauksi upę" turo metu...

- Kokios grupės ar idėjos skatino MJS nuolat keistis? Ir kas per visus tuos metus grupės kūryboje liko nekintama? Kame glūdi MJS esminė paslaptis?

M: Muzikinė kaita grupėje turi vykti. Manau, kad kiekvienas naujas albumas turi kažkuo nustebinti, būti kažkuo tobulesnis už prieš tai buvusį. MJS visada stengėsi ir ateityje stengsis eksperimentuoti, neprisirišti prie muzikinių šablonų. Nepaisant to, kad tokie pokyčiai nevisada pasiteisina klausytojų atžvilgiu, - didelė dalis publikos yra ganėtinai konservatyvūs ir sunkiai priima naują grupės skambesį.

- Pradėjote groti tuomet, kai apie gothic muziką Lietuvoje beveik niekas nė girdėjęs nebuvo. Ką manote apie šios subkultūros vystymasį ir dabartinį išpopuliarėjimą?

M: Taip, tada buvo įdomu :) ir netgi labai linksma, dalyvauti visokiuose pop, TV renginiuose. Anuomet čia tokios kaip subkultūros ir nebuvo. Dabar, sunku pasakyti… kitas požiūris, kiti prioritetai, didesnė klausytojų dalis "labai jauni žmonės" ir kiek iš jų liks gotais po 30-ies metų, sunku pasakyti :)

- Best-of išleidimas tikriausiai kiekvienam kolektyvui žymi tam tikro etapo išpildymą ir savotišką užbaigimą. Ko galime tikėtis iš MJS toliau...? Koks bus naujas albumas - "Dogmatic" tęsinys, ar kažkas dar kito?

R: Best-of diskas "sudėlioja visus taškus ant i" ir dabar ramiai galima versti švarų baltą lapą, pradėti naują etapą. Koks jis bus, parodys laikas. Kūrybinis bagažas, patirtis scenoje, atskleistos garso inžinerijos paslaptys įpareigoja ir užkelia kartelę naujam albumui labai aukštai.

- Kaip grupei sekėsi per 2007 metus? Be „Essential Curse“, kuo dar galime pasidžiaugti? Beje, kokia dabar MJS sudėtis?

R: 2007-ieji garbingai pažymėti šio "Essential Curse" DVD/CD išleidimu. Tai esminis mūsų veiklos metų akcentas. Koncertų šiais metais turėjome labai nedaug – rugsėjo 28 d. "Gothic.pl" festivalyje, gruodžio 18 d. COMEDIA D'EL ARTE gimtadienyje ir ką tik "Velnių Malūne" Vilniuje. Šiuo metu grupėje esame 2-u pastovūs nariai – Mindaugas ir aš, bei mūsų jaunasis pagalbininkas prie elektroninių būgnų - Vendigo iš COMEDIA D'EL ARTE. Besibaigiantys metai pareikalavo daug laiko buitiniams dalykams – Mindaugas iš miesto persikėlė gyvent į užmiestį, iškeitė Chruščiovo laikų butą į jaukų namą. Man teko imtis darbų vykdytojo pareigų rekonstruojant savo butą Šančiuose. Tikimės, kad kitais metais atsipūtę nuo įkurtuvių ir remontų, prakalbinsime mūzas. Poreikis scenai, kūrybinė ugnelė tikrai dar neužgesusi.

Naujasis CD+DVD "Essential Curse":
www.dangus.net/releases

MJS internete:
www.mjs.ten.lt
www.myspace.com/sesuo

dangus : info

 

:::