Albume "Tylos Labanoro" - autentiški dūdmaišiai
ir saksofonas

Gegužės pradžioje pristatytas džiazo ir folkloro muzikantų projektas "Tylos Labanoro", kupinas virtuoziškų improvizacijų, sodrios etnografijos, autentiško skambesio ir ramios, nesuvaidintos filosofijos. Išleista digipack CD plokštelė jau pasiekė melomanų ir folkloro mėgėjų kolekcijas.

PETRAS VYŠNIAUSKAS (sopraninis saksofonas) ir dūdmaišininkai GVIDAS KOVĖRA bei TODARAS KAŠKUREVIČIUS albumą įrašė Vilkijoje, Jono ir Antano Juškų sodybos-muziejaus žemaitiškame kamine. Primityvi rupios faktūros erdvė paveikė muziką, jos skambesį ir nuotaikas, suteikė jai savito kolorito. Būsenų kaita matyti ir iš kūrinių, sudarančių albumą "Tylos Labanoro": Apie liudininką. Apie lygiadienį. Apie smaką. Apie akmenį. Apie žolę. Apie žaizdą. Apie moterį. Apie vėžę. Apie neturėjimą. Apie dešinę ranką.

Beje, albumas "Tylos Labanoro" įgrotas dūdmaišiais, Todaro Kaškurevičiaus pagamintais pagal autentiškus baltiškų dūdmaišių pavyzdžius. Gudas Todaras Kaškurevičius laikomas bene geriausiu baltiškų dūdmaišių meistru Baltijos regione. Anot istorinių šaltinių, tokie dūdmaišiai jau XV–XVI amžiuje buvo paplitę Lietuvoje, Gudijoje ir Latgaloje. Iš to, koks dūdmaišis svarbus mituose ir senosiose apeigose, galima spręsti, kad šiame regione jis plačiai naudotas ir ikikrikščioniškuoju laikotarpiu.

"Tylos Labanoro" jau skambėjo Kaune – Šv.Jurgio bažnyčioje ir šių metų festivalio "Kaunas Jazz" didžiojoje scenoje. Vilniuje albumas pristatytas gegužės 13 d., Bernardinų bažnyčioje. Netrukus šis projektas bus atliktas ir Plungėje, Oginskių dvaro rūmuose.

Albumas "Tylos Labanoro" yra dalis UNESCO remiamo projekto „Labanoro dūda”, kuriuo siekiama Lietuvoje atgaivinti dūdmaišių tradicijas. CD leidybą parėmė firmos „Aigipto durys”, „Silita”, BOD, laikraštis „Statybų pilotas”, taip pat Architektūros fondas, TV 1 ir Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija.

Daugiau informacijos:
Gvidas Kovėra: tel. 8686 50838
Audrys Karalius: e.paštas <[email protected]>

Netrukus CD "Tylos Labanoro" žada atsirasti Dangaus platinamų įrašų kataloge.

dangus : info

:::