Grupė ŽENKLAS X pristatys naują albumą

Praėjo 15 metų nuo tada, kai viena savičiausių ir įdomiausių lietuviškų grupių ŽENKLAS X pateikė savo pirmąjį albumą. Ilgą laiką apie grupę nieko nebuvo girdėti, tačiau pernai vėl susirinkę šiuolaikinės eksperimentinės post-folklorinės grupės muzikantai nusprendė projektą atkurti ir įrašė naują kompaktinę plokštelę "Take", jau spėjusią stipriai nustebinti netradicinės muzikos klausytojus Lietuvoje. Albumą limituoto tiražo digipack formatu išleido alternatyvios muzikos leidykla Dangus.

Balandžio 20 d., ketvirtadienį, "Lietuvos vaikų ir jaunimo centro" didžiojoje salėje (Konstitucijos pr. 25) Vilniuje įvyks naujojo albumo "Take" prezentacija ir ypatingas ŽENKLAS X pasirodymas. Koncerto metu į sceną grįžę kūrėjai atliks dalį naujojo repertuaro, bei prisimins senesnes kompozicijas, jas lydės mantriniai intarpai ir projektuojami video meno darbai. "Norime surengti savotišką minimalistinį garso ir vaizdo spektaklį, - sakė grupės muzikantai. - Tikimės pamatyti žmonių, kurie ateidavo į mūsų koncertus anksčiau, kartu manome, kad yra ir smagaus jaunimo, kuriam galbūt patiks mūsų muzika."

Grupė ŽENKLAS X 1988 metais įkūrė Vilniaus dailės akademijos studentai. Gan greitai išryškėjo muzikinės projekto idėjos, besiremiančios ramia akustine muzika ir folkloro atgarsiais. Grupė dažnai dalyvavo koncertuose ir festivaliuose visoje Lietuvoje ("Lituanica 88", "Griežynė", "Debiutai" ir kt.), taip pat jaunimo muzikos festivalyje "Poza Kontrola" Lenkijoje bei folkloro festivaliuose "Joutsa" ir "Kaustinen" Suomijoje. 1990 m. buvo išleista debiutinė vinilinė plokštelė, greitai tapusi tikra kolekcine muzikos gurmanų vertybe. Šis albumas 2003 m. perleistas CD formatu (Juosta Records).

Savo grojimo stilių ŽENKLAS X vadina improfolku. Tai improvizuota akustinė muzika su etniniu skambesiu, šiuolaikiška garsų juosta perpinta archaika, folkloru, subtiliais kanklių sąskambiais, cimbolais ir perkusija, subtilia elektronika ir daugybe kitų garsų. Naujasis albumas "Take" taip pat pateikia sąšaukų su universalia world bei džiazo muzika. Albumo kompozicijos sukuria nuolatinio ėjimo, tekėjimo pojūtį.

"Manau, ŽENKLAS X rado tinkamą pusiausvyrą tarp grynosios tautiškos muzikos ir praėjusių dešimtmečių garsodaros novatoriškumo. Dar pridurčiau, netgi džiazo, europinio džiazo. Sakau praeitų dešimtmečių, nes gyva akustinė eksperimentinė muzika šiuo metu beveik nebeskamba, mat dabar ryškiausi tiek Lietuvos, tiek pasaulio avangardistai muziką kuria pasitelkę laptopus, naujausius softus, sudėtingas, painias, bet gana ribotas kompiuterines programas." - teigia eksperimentinės muzikos žurnalo "Tango" redaktorius Robertas Kundrotas.

Atsikūrusioje grupėje dabar groja Tomas Dobrovolskis (mušamieji, perkusija), Raimundas Kiriliauskas (vokalas, fortepijonas, bosinė gitara), Šarūnas Miškinis (bosinė ir akustinė gitaros), Virginijus Mickus (vokalas, akustinė gitara), bei Gytis Gasperaitis (vokalas, kanklės, cimbolai).

CD "Take" pristatymo koncertas prasidės 19.30 val., įėjimas nemokamas.

dangus : info

:::