Balandžio pabaigoje Vilnių sudrebins amerikiečiai NILE

Balandžio 28 dieną, penktadienį, į Lietuvą atvyks viena garsiausių šių laikų JAV death metalo grupių NILE. Amerikiečiai į koncertą Vilniuje atsiveš ir dar vieną egzotišką death grupę iš Prancūzijos – YYRKOON. Koncerte taip pat pasirodys latvių melodingojo deatho atstovai PRETERNATURAL ir lietuvių death metalo komanda D.A.R.

Retam metalo muzikos gerbėjui reikia pristatinėti koncerto žvaigždes amerikiečius NILE. Šie išsiskiriančio death metalo atstovai iš Pietų Karolinos susibūrė 1993 metais ir iškart pasuko savito skambesio paieškos keliu. Neilgai trukus NILE išgarsėjo kaip organiškai brutalų death metalą su Artimųjų Rytų muzikos motyvais jungianti komanda. Grupės lyderis vokalistas-gitaristas Karl Sanders yra prisiekęs Egipto ir kitų egzotiškų kultūrų gerbėjas, tad nenuostabu, jog tiek muzika, tiek dainų tekstai NILE gabaluose dvelkia senovės civilizacijų dvasia. Tačiau ne tik šis egzotiškas akcentas suteikia išskirtinumą amerikiečių kūrybai – NILE kritikų taipogi pripažįstami kaip vieni techniškiausių death metalo atlikėjų pasaulyje.

Praėjusiais metais išleistas įspūdingas albumas "Annihilation of the Wicked" buvo ketvirtasis studijinis darbas grupės istorijoje. Neabejojama, jog tai stipriausias, kūrybingiausias ir brandžiausias NILE darbas. Po šio albumo daugelis metalo muzikos žurnalų pasaulyje įvardino amerikiečius kaip "death metalo saugotojus" arba "gaivintojus", kadangi NILE sugebėjo ženkliai praplėsti šio, atrodo, jau nusistovėjusio muzikos stiliaus rėmus. Po "Annihilation of the Wicked" išleidimo grupė leidosi į pasaulinį turą, kuris tęsiasi iki šiol.

Nors ir ne tokie garsūs, savo muzika amerikiečiams nenusileidžia ir koncerte pasirodysiantys YYRKOON iš Prancūzijos. 1995 metais savo karjerą pradėję kaip black metalo grupė, šiuo metu prancūzai reprezentuoja death/thrash stilių. Unikali melodingojo ir brutalaus deatho sintezė grupės kūryboje privertė suklusti death metalo fanus – jų 2004 m. išleistas albumas "Occult Medicine" pripažintas vienu stipriausių death metalo darbų tais metais, o 2006 m. pasirodęs naujasis grupės darbas "Unhealthy Opera" dar įdomesnis, kadangi jame meistriškai dera melodija, death agresija ir thrash energija. Koncertiniame ture su NILE grupė kaip tik pristatys šį vasario mėnesį išleistą albumą.

Jau kartą 2004 m. viešėję Lietuvoje latviai PRETERNATURAL į mūsų kraštą grįžta kiek pasunkėję. Nuo 1999 m. gyvuojanti grupė ir toliau žengia techniško ir melodingo death metalo keliu. Koncerte Vilniuje ji pristatys naujus kūrinius, kurie sudarys balandžio mėnesį įrašinėjamą studijinį grupės albumą "Static".

Na, o panevėžiečių D.A.R pristatinėti nė nereikia – jie tai puikiai atliko per savo pavasarinį turą po Lietuvą kartu su GROL. Prie nuo 1997 m. gyvuojančios grupės prisijungus būgnininkui Mangiui, grupės koncertinė veikla suaktyvėjo ir D.A.R pasiruošę rimtai sudrebinti didesnę sceną.

Koncertą organizuoja sunkiosios muzikos portalas "Ferrum" (www.ferrum.lt). Renginio data: 2006 m. balandžio 28 d., penktadienis. Renginio vieta: klubas Mulen Ružas (Profsąjungų rūmai), V.M. Putino 5, Vilnius. Pradžia: 19.00 val., durys: 18.00 val. Kaina: 50 Lt.

Ferrum informacija

:::