Festivalis “Ferrum Frost 2006” –
duoklė lietuviškai sunkiajai muzikai

Jau tapo tradicija, kad "Ferrum Frost" festivalis pradeda metus sunkia muzika. Prieš tris metus į pirmąjį festivalį, kurį iš dalies galima sieti su sunkiosios muzikos scenos Lietuvoje renesanso pradžia, buvo pakviestos kylančios melodingojo death metalo žvaigždės INSOMNIUM iš Suomijos. 2004 m. į "Ferrum Frost" sceną lipo svečiai iš Lenkijos – brutalaus death metalo veteranai PARRICIDE. o praėjusią žiemą Vilnių sudrebino death'n'roll krikštatėviai iš Švedijos ENTOMBED. Tradicija pradėti metus su užsienietiško metalo nešėjais yra smagi, tačiau kartais nusistovėjusias tradicijas tenka laužyti.

Pastaruoju metu užsienio sunkiosios muzikos žvaigždžių pasirodymai Lietuvoje pasidarė beveik kasdienybė, o vietinės grupės dažniausiai tebūna tokių renginių priedas publikos šildymo tikslais. Tačiau juk mūsų pačių šalies metalo scena kyla ir plečiasi, tad šiais metais "Ferrum Frost 2006" festivalio organizatoriai nutarė visą dėmesį skirti tik Lietuvos sunkiosios muzikos atlikėjams. Sausio 28 d. 18.00 val. klube Mulen Ružas (V.M.Putino 5, Vilnius) vyksiančiame festivalyje skambės kone visi Lietuvoje grojami sunkiosios muzikos stiliai – nuo techniško death iki melodingo metalo.

Sudalyvauti sunkiosios muzikos festivalyje pakviesti sparčiai tobulėjantys Kauno death metalo meistrai OSSASTORIUM, kurie pasirodys su nauju antru gitaristu. Nuo 2001 metų gyvuojantys kauniečiai jau tapo vienais iš Lietuvos death metalo scenos lyderių. Pradėję muzikinius eksperimentus nuo melodingo metalo šiuo metu jie vis labiau linksta į griežtesnę pusę. Naująjį albumą "Inferi", kurį grupė ketina pristatyti "Ferrum Frost" festivalyje, jau galima apibūdinti kaip death metalą su brutal ir technical death elementais.

Į "Ferrum Frost" sceną sugrįžta ir pirmuosiuose dviejuose festivaliuose dalyvavusi Vilniaus melodingo death metalo komanda MANDRAGORA. Tai bus vienas iš retų grupės pasirodymų po paskutinio albumo "At The End" išleidimo 2005-ųjų vasarą. Vilniečiai koncerte žada pristatyti ir savo naują gitaristą.

Black metalo sceną renginyje atstovaus jaunieji vilniečiai DARK RAVAGE. Prieš porą metų susikūrusi grupė 2005-ųjų vasarą pasirodė alaus ir muzikos festivalyje "Woodstock’as 05", kur pelnė nemažai klausytojų simpatijų. Per pusmetį dar labiau patobulinę skambesį ir atnaujinę bei subrandinę savo repertuarą, jaunuoliai pasirodys "Ferrum Frost" scenoje. Tai bus pirmasis reikšmingas pasirodymas šiai jaunai, bet perspektyviai grupei.

Scenos senbuviai SHADOWDANCES iš Vilniaus reprezentuos gothic doom metalo stilių. Viena ilgiausiai gyvuojančių Lietuvos grupių, 2005-ųjų pabaigoje Estijoje kartu su ANATHEMA ir DIE KRUPPS pasirodžiusi didžiausiame Baltijos šalių festivalyje "Green Christmas 2005", grįžta į "Ferrum Frost". Pirmajame festivalyje dalyvavusių vilniečių muzikos atlikimo kokybe ir šįkart abejoti neverta.

Apie atgimusią heavy metalo sceną festivalyje primins sėkmingai šį stilių atgaivinę kauniečiai THUNDERTALE. Prieš porą metų susikūrusios ir praėjusių metų rudenį išleidusios debiutinį albumą "Rising Power" grupės nariai iš tiesų nėra scenos naujokai, prieš grupės susikūrimą jau eilę metų muzikavę skirtinguose projektuose. "Ferrum Froste" kauniečiai žada atlikti ne tik visiems puikiai žinomus kūrinius iš pirmojo albumo, bet yra paruošę ir naują programą, kuri vėliau sudarys naują įrašą. Beje, specialiai šiam pasirodymui grupės gitaristas ir vokalistas Jonas atskris iš Anglijos, kur muzikos akademijoje šiuo metu graužia gitaros studijas.

Kūrybišką melodingo metalo ir roko mišinį festivalyje pristatys neseniai susikūrusi vilniečių grupė GOETHEANUM. Ypatingai retai koncertuojanti grupė yra bene sėkmingiausias Sigito Vėlyvio, dainavusio grupėse SPELLBOUND, RUINATION ir KIELWATER, projektas. Pastarąjį kartą vasarą baltų festivalyje "Mėnuo Juodaragis 2005" koncertavę vilniečiai dar kartą pamalonins jau spėjusius pamėgti grupės muziką klausytojus.

"Ferrum Frost" siurprizu taps kontraversiškieji ŽAS, kurie pastaraisiais metais buvo labiau žinomi kaip pop muzikos atstovai. Visgi savo laiku ŽAS nariai patys atidavė duoklę, palaikydami metalo sceną. Prieš dešimtį metų grupė savo kūrybą pradėjo nuo metalo ir vis dar šios muzikos krypties nepamiršo. Festivalyje išgirsime ŽAS vėl grojant gyvai ir prisimenant metalinius laikus. Grupė žada atlikti kūrinius iš pirmųjų dviejų albumų "Ū-Žas" ir "Dozė", taip pat porą naujų sunkesnių gabalų. Be to, muzikantai teigia rimtai svarstantys galimybę atlikti ir keletą savo pop hitų metalizuotų versijų. Liūdna nebus.

Festivalis “Ferrum Frost 2006”
DARK RAVAGE (black metal, Vilnius)
GOETHEANUM (melodic metal, Vilnius)
MANDRAGORA (melodic death metal, Vilnius)
SHADOWDANCES (gothic doom metal, Vilnius)
THUNDERTALE (heavy metal, Kaunas)
OSSASTORIUM (death metal, Kaunas)
ŽAS su metaline programa

Data: 2006 m. sausio 28 d.
Vieta: Mulen Ružas, V.M. Putino 5, Vilnius
Pradžia: 18.00 val., durys 17.00 val.
Kaina: 20 Lt
Festivalio svetainė: www.ferrum.lt/frost
Organizatoriai: portalas Ferrum.lt


Ferrum informacija