"Fantasmagoria Antifashion" - dėmesys išskirtinumui
Vilniuje atidaryta alternatyvaus stiliaus parduotuvė

by ugn

Tylus kiemelis pačiame Vilniaus centre, galima sakyti miesto širdyje - Pilies gatvės pasaže. Senamiesčio arterija plaukia gaujos įvairiašalių turistų, vilniečių ir svečių iš provincijos. Suvilioti neįprastų užrašų keletas jų užsuka į gan mistiškai atrodantį pusrusį. Kelios poros baltų kedų nedrąsiai leidžiasi akmeniniais laiptais žemyn ir atvykėlių akys netrukus apraibsta išvydusios gausybę ištaigingų nematytų apdarų. Įmitę buduliai paleidžia keletą nuostabos krioktelėjimų, sermėginių juokelių, žvilgteli į kaukolėmis žėrinčią auskarų kolekciją ir skuodžia lauk. Po kelių minučių laipteliais nusileidžia būrelis alternatyviai atrodančių jaunuolių, - ši vieta skirta kaip tik jiems...

"Fantasmagoria Antifashion" - taip vadinasi nauja alternatyvaus stiliaus parduotuvė, kurią Vilniuje atidarė dvi gotikinėje scenoje puikiai pažįstamos seserys Lena ir Diana, persikrausčiusios iš Klaipėdos į sostinę pavasarį. Nors parduotuvėlė veikia pusantros savaitės, klientus pasitinkančios savininkės teigia patyrusios įvairiausių reakcijų. Klientų kol kas netrūksta ir jie patys įvairiausi.

Jaukus skliautuotas pusrusis, kuriame įsikūręs juodasis kromelis, atrodo tiesiog sutvertas šiai veiklai - jis nedidelis ir puikioje vietoje. "Fantasmagoria" siūlo rūbus alternatyviam jaunimui - pankams, metalistams, techno klausytojams, o daugiausia, žinoma, tamsios gotikinės subkultūros atstovams. "Siuvame rūbus tiems, kas nori atrodyti įdomiai ir išskirtinai, manau jaunimui tai svarbu, - sako Lena, geriau žinoma kaip DJ Chimera. - Ne mažiau svarbu ir tai, kad galime pasiūlyti tikrai nedideles kainas."

Ką tik atsidariusios parduotuvėlės asortimentas stebina įvairove ir originalumu - čia galima įsigyti ir ekstravagantiškų vakarinių kostiumų, ir nebrangių niekučių. Pirkėjams siūlomi stilingi marškinėliai, palaidinės, sijonai, cyber stiliaus modeliai, apdarai iš kamufliažo ir PVC. Gotes itin dominantys korsetai čia kainuoja nuo 140 iki 260 Lt - pasak pardavėjų, tai pigu, juolab jos garantuoja, kad korsetai pasiūti kokybiškai ir nelūžta. Originalios gatvės mados gerbėjai taip pat gali įsigyti įvairių krepšių, rankinių, piniginių, kosmetikos, skėčių, aksesuarų, papuošalų ir ženkliukų. O "Fantasmagorijos" vitrinose žibanti kūno auskarų kolekcija yra bene gausiausia ir pigiausia Lietuvoje. Čia kainos prasideda nuo 2-4 litų.

Rūbams pasimatuoti elegantiškai kvepiančiose patalpose įrengtas atskiras kambarėlis, kurio puošmena yra didelis karsto formos veidrodis. Parduotuvės įkūrėjoms teko gerokai pavargti kol surado kas gali tokį išpjauti. "Užtat dabar pas mus galite pasitikrinti ar esate tikras vampyras, ar ne, - šypteli puikiai nusiteikusi Diana aka Mystique. Ji pažymi, jog dauguma modelių yra skirtingi ir jų siuvama tik po vieną ar porą egzempliorių, - pirkėjai parduotuvėje visuomet įspėjami, jeigu norimą panašų rūbą kas nors jau yra įsigijęs. Be to, pagal pageidavimą modelių detalės gali būti keičiamos ir kooreguojamos, dėl to kaina nedidėja.

Su laiku "Fantasmagorijos" pasiūla dar labiau plėsis - jau netrukus čia bus galima įsigyti įspūdingų gausiai suvarstomų batų, "Dangaus" platinamų kompaktinių diskų, planuojama pardavinėti išankstinius koncertų bilietus, užėję alternatyviosios scenos dalyviai visada ras naujausią informaciją apie renginius ir t.t.

 

Gyvendamos Klaipėdoje sesės Lena ir Diana buvo aktyvios renginių organizatorės. Paklaustos, ar nebuvo gaila palikti uostamiestį, kur darkwave sferoje dabar įsivyravo visiškas sąstingis, jos atsako neigiamai. "Manome, kad nieko iš esmės nepasikeis. Undergrounde ten visi labai jauni, dauguma vyresnių žmonių išvažiuoja. Mūsų veiklai daug daugiau perspektyvų Vilniuje, o Klaipėdos jaunimas pats susiorganizuos ko jiems reikia... Gal dabar jiems kaip tik bus daugiau paskatų kažką nuveikti."

"Fantasmagoria Antifashion" atsidarymas atrodo yra tai, ko Vilniui seniai reikėjo - geros, kokybiškos, estetiškos parduotuvės alternatyviai scenai. Chimera šių metų pradžioje keliavo po egzotiškus Azijos kraštus - Tailandą, Laosą, Vietnamą, Kombodžą, etc - ir pastebėjo, jog neformalaus jaunimo mada vystosi visame pasaulyje, minėtuose kraštuose kai kur gotų, metalistų ir pankų gretos net gausesnės nei Vakarų Europoje. Tai buvo gera paskata imtis realios rimtos veiklos. Juk, kuo Vilnius prastesnis? Nors aplinkinių šalių underground'o patirtys byloja, kad toks "verslas" rizikingas, nelengvas ir nedėkingas, norisi tikėti, kad "Fantasmagoria" atsilaikys. Taigi, nepamirškite noro atrodyti išskirtinai ir apsilankykite.

 

Fantasmagoria Antifashion
Pilies 6-12 (pasažo kieme)
Dirbo laikas:
antradienį-penktadienį : 12-19 val.
šeštadienį : 12-17 val.
sekmadienį ir pirmadienį nedirbama