" Durų 2005" finale buvo ir dramatizmo

Liepos 27 d. Vilniaus Nepriklausomybės aikštė prie Seimo rūmų virto gyvos muzikos festivalio arena. Čia po finalo buvo apdovanoti geriausieji 2005 metų poproko, bliuzo ir džiazo bei alternatyvos atlikėjai – muzikinio jaunimo konkurso "Durys 2005" laureatai.

Scenoje pasirodė devynios jaunų atlikėjų grupės. Pasirodymai prasidėjo darbo dienai nė nepasibaigus, o išsiskirstė publika tik prieš vidurnaktį – koncertas truko penkias valandas ir sutraukė nemažą būrį jaunimo. Dalis žiūrovų koncerto klausėsi Mažvydo bibliotekos skverelyje, perkaitę saulėje gaivinosi Seimo fontane, renginį iš balkonų stebėjo ir Seimo viešbučio gyventojai.

Bliuzo ir džiazo kategorijoje nugalėję BEKEŠO VILKAI komisiją sužavėjo profesionaliu atlikimu ir stipriu vokalistės balsu. "Šventė sugrįžo į Užupį!", - atsiimdamas apdovanojimą suklykė Užupyje gyvenantis vienas iš grupės atlikėjų ir šoko į žiūrovų būrį.

BACK SPACE pasižymėjo itin teatrališku atlikimu – vienos dainos metu grupės nariai išgąsdino publiką nualpdami – pasirodo tai tebuvo vaidinimo dalis ir jaunieji atlikėjai dainavo iškėlę ne rankas, o kojas į dangų. Poproko kategorijoje taip pat pasirodė OFF-LIMITS ir iš uteniškių krašto kilę ABSENT. Pastarųjų muzika patiko jų kraštietei Laurai, kuri aplankė "Durys 2005" renginį sugrįžusi iš "Eurovizijos" Kijeve. Visgi Poproko kategorijoje nugalėtojais tapo BACK SPACE.

Alternatyvios kategorijos dalį pradėjo neblogai susigrojęs ansamblis GYVAI, kurių muzika skambėjo gan išraiškingai ir gan originaliai. Tikriausiai ryškus merginų solisčių ir duetų padaugėjimas jaunojo roko scenoje yra viena ryškiausių šios atsinaujinančios scenos akcentų šiemet.

Vilniečiai CARAMEL MEMBERS nustebino savo klausytojus pasikvietė į grupę trimitininką, kurio dėka jų muzika suskambo dar įdomiau. Skambant svajingai ir tuo pačiu akcentuotai roko muzikai, žiūrovai galėjo per sceną stebėti industrinį statybos vaizdą, dirbančius kranus, virintojų ugneles ir t.t. Tokie renginio vietos vaizdai suteikė visam koncertui maloniai naują atmosferą.

Triukšmingai žiūrovai sutiko ir alternatyvos atlikėjus BAD NAILS. Vokalistą su antrankiais į sceną atlydėjo apsauginiai ir tramdė jį vos dainininkas pradėdavo energingiau dainuoti. Visa tai buvo pasirodymo dalis. Tačiau energingai BAD NAILS muzikai berods pristigo Seimo prieigose išdėstytos garso aparatūros, gal dėl to liko neįvertintas grupės potencialas - geriausiųjų vardas jai neatiteko. Tai sukėlė gerbėjų priekaištavimus.

Kelios merginos apsiverkė, kai vedėjas paskelbė, jog alternatyvos kategorijoje nugalėjo CARAMEL MEMBERS. Ši, vos prieš metus įsikūrusi grupė, papildė savo laimėjimų kolekciją – atlikėjai yra Brodvėjus Star 2005 (I vieta), EuroRock 2005 (I vieta), Naujas Kraujas 2005 (II vieta) laureatai. Nekomercinės muzikos atlikėjus vertino rengėjų sukviesta komisija, kurioje dalyvavo įvairūs Lietuvos muzikinio pasaulio atstovai, atlikėjai, žurnalistai.

Įsisiautėjus nugalėtojų apdovanojimams, visų grupių atstovai kartu su grupe ARBATA atliko konkurso himną "Nuo durų prie durų". Vėliau pasirodė grupė iš Suomijos ICONCRASH, šį kartą Lietuvos publika galėjo dar kartą įsitikinti ir išgirsti šių puikių keturių vaikinų atliekamą melancholišką roką. Suomiai ne tik puikiai skambėjo, bet ir maloniai sužavėjo susirinkusią publiką. Taip pat svečių teisėmis pasirodė lietuviai ROAD BAND, ŽALVARINIS ir BIX.

Kiekvienos kategorijos laimėtojai – BEKEŠO VILKAI, BACK SPACE ir CARAMEL MEMBERS – apdovanoti stikline konkurso statulėle. Kiekvienas kolektyvas gavo po 4 valandas įrašų studijoje, galimybę išleisti kompaktinę plokštelę šimto vienetų tiražu, bei koncertines keliones į Švediją, Norvegiją ir Bulgariją. Šiais metais muzikinį jaunimo konkursą Durys 2005 organizavo Lietuvos studentų sąjunga ir VŠ "Nacionalinė studentų agentūra".

organizatoriai ir
dangus : info