Nemuno saloje Kaune pasirodys NEW MODEL ARMY
žinios ir interviu su Justin Sullivan
by Rytelis, Mountainrock

Gegužės 21 d., šeštadienį, Kauno Nemuno saloje įvyks neeilinis nemokamas gyvos muzikos koncertas. Visi aukščiausio lygio roko gerbejai galės išvysti legendinę britų post-punk grupę NEW MODEL ARMY.

1980 metais susikurusi NEW MODEL ARMY 9-e dešimtmetyje tapo viena geriausių Didžiosios Britanijos post punk roko grupių. Ji sugebėjo apjungti sunkaus roko galią ir bekompromisę pankų ideologiją su keltų muzikos melodingumu ir hipių romantizmu. Grupės kūryba ir principingumas stipriai įtakojo visą vėlesnį alternatyvaus roko judėjimą.

Viena garsiausių pasaulio metalo grupių SEPULTURA duoklę NEW MODEL ARMY atidavė 1993 metų albume "Chaos A.D." įrašiusi dainos "The Hunt" "coverį". Gerai žinomos ir NEW MODEL ARMY sąsajos su gotikine scena, tad gal simboliška, jog ši grupė Lietuvoje svečiuosis šio stiliaus sostine vadinamame Kaune.

Kartu su NEW MODEL ARMY tradicinei miesto šventei "Kauno dienos" skirtame renginyje taip pat pasirodys dvi Kauno roko grupės REBELHEART ir MOUNTAINSIDE bei boso gitara ir trimis mušamuju komplektais grojantys baltarusai DRUMECSTASY ir neseniai festivalyje "MountainRock" groję latviai SOUNDARCADE.

NEW MODEL ARMY lyderis Justinas Sullivanas, prieš pora metu su soliniu projektu "Justin Sullivan & Friends" jau koncertaves Lietuvoje, Vilniuje, mielai sutiko atsakyti i roko naujienu puslapio MountainRock klausimus.

:: ::

Tradicinis klausimas, skirtas atlikėjui atvykstančiam į Lietuvą. Ką žinai apie šią šalį. Buvai Vilniuje su soliniu koncertu prieš keletą metų - kokie tavo įspūdžiai?

Dirbamos žemės lygumose, godūs kelių policininkai, pašėlus publika, pirogi, tušti keliai, nostalgija kažkokiam mitiniam praėjusiam amžiui, muzikinė ruletė, nakties ramybė.

Ar domitės šalimis kuriose gastroliuojate - jų gamta, kultūra, gyventojų lėbavimo papročiais? Ar skiriate laiko minėtų papročių tyrinėjimui?

Be abejo taip, kai tam turime laiko ...

Gal gali papasakoti apie muziką, kurią grosite Kaune? Ko tikitės iš koncerto?

Ką grosime nusprend žiame 10 minučių prieš koncertą. Tai bus NEW MODEL ARMY muzika - griausminga, tamsi, keista, atperkanti, apvalanti ir garsi kiek įmanoma. Per kiekvieną koncertą stengiamės groti taip, kad žemė ir viskas ant jos judėtų. Ne visada tai atsitinka, bet kartais pavyksta.

Politika ar muzika - kas tau svarbiau? Ar vis dar manai, kad rokenrolas tai priemonė skelbti socialinį pranešimą?

Mums muzika visuomet svarbiau. Bet politika (turint galvoje galios klausimus) yra kasdieninio gyvenimo dalis ir visuomet buvo muzikos/kultūros dalis.

Taip, aš manau, kad rokenrolas - nuostabi bendravimo priemonė. Jis nepakeičia žmonių įsitikinimų, bet leidžia pasijusti stipresniais per bendrumo jausmą su kitais, panašiai suprantančiais pasaulį. Juk visuomet geriau eiti į demonstraciją ir žinoti, kad esi n e vienas, nei nusivylus sėdėti namie ir mėtyti daiktus į televizorių.

Ką manai apie neseniai pasibaigusius rinkimus Britanijoje? Ar dvipartinė situacija Britanijoje tau neatrodo nedemokratiška?

Nenuostabu, kad augančios ekonomikos, žemo nedarbo lygio ir panašiomis aplinkybėmis valdantieji liko valdžioje. Sumažėjusi dauguma buvo karo Irake nepopuliarumo priežastis ir išdava to, kad iš tiesų niekas nemėgsta ir netiki Tony Blairu.

Taip pat daugelis žmonių vis dar nepamiršo, kaip paskutinė konservatorių vyriausybė sunaikino šalies viešąjį sektorių (mokyklas, ligonines, geležinkelį etc.). Šiaip ar taip, kapitalistinės ekonomikos yra cikliškos, esamas klestėjimas yra skatinamas tik skolos, todėl manau, kad dideli rūpesčiai labai arti.

Kalbant apie demokratiją - visos šios santvarkos versijos yra gana netobulos, tačiau tuo pat metu jos yra geriau už demokratijos alternatyvas.

Kokias grupes laikytum savo bendražygiais muzikoje? Kas yra tavo mėgstami dainininkai/gitaristai?

"The Who", Džimis Hendriksas, "Queens Of The Stone Age", "The Ruts", "The Temptations", "Noir Desir"... Kokio ilgio sąrašo reikia?

Jūsų ankstyvajam skambesiui būdingas hard rock ir post punk derinys - agresyvi ritmo sekcija suderinta su post punk, o kartais netgi folk stiliams būdingomis gitaromis. Kokie atlikėjai jums darė įtaką tuo metu?

Taip pat kaip ir šiandien: bet kas ir viskas. Žinoma, punk rock mums padarė įtaką, tačiau mes taip pat labai mėgome northern soul (septintojo ir aštuntojo dešimtmečių amerikietiška soul muzika iš Detroito/Čikagos). Štai iš kur pas mus tokia akcentuota ritmo sekcija.

Kalbant apie šią dieną - ar tave vis dar įtakoja kitos grupės? Ir ką manai apie šiuolaikinę muziką?

Mums daro įtaką visa, kas mus supa... O šiuo metu? Visuomet yra geros muzikos ir visuomet yra pigių kopijų sukurtų pinigams uždirbti. Jei ieškai grožio ir įkvėpimo, gali jį rasti. Jei ieškai priežasčių būti cinišku ir nepatenkintu - taip pat.

Ar gastrolės labai vargina? Kaip tai veikia santykius tarp grupės narių?

Paskutiniaisiais metais daug negastroliavome. Bet aš asmeniškai vis dar mėgstu turus, net ir po 25 metų gastrolių.

Vis dar manau, kad romantiška 3 valandą ryto valgyti prastą maistą kokioje nors pamirštoje pamiršto miesto dalyje. Mėgstu viešbučių kambarius. Mėgstu žiūrėti pro automobilio langą kai mylios lekia pro šalį. Kas apie grupės narius, gastrolės yra vienintelis laikas kurį praleidžiame kartu, jis mus suartina.

Kokie artimiausi kūrybiniai planai?

Tik ką paruošėme savo devintąjį studijinį albumą, kurį ketiname išleisti šią vasarą. Taip pat sugrosime keliuose festivaliuose, prieš pradėdami rudens/žiemos gastroles po Europą, Ameriką ir kitur.

Tu tik futbolo gerbėjas, ar domiesi ir kitomis sporto rūšimis? Ar esi girdėjęs apie žinomus lietuvių krepšininkus Sabonį ar Jasikevičių?

Ne, bet kuomet šalis yra lygumoje, o jūros lygis nuolatos kyla, gerai kai yra aukštų žmonių.

::::