"Nordic Audio Modern" – muzikos ir maišto šventė
renginio anonsas

2005 metų gegužės 7 dieną (šeštadienį), nepriklausoma industrial subkultūrą propaguojanti organizacija "Autarkeia" kviečia visus į antrąjį tarptautinį industrial muzikos festivalį "Nordic Audio Modern", kuris įvyks sename, nuo komunistinių laikų išlikusiame kariniame bunkeryje, esančiame Subačiaus g. 99. Šiuo metu jame įsikūręs underground klubas "Vault" ir tai ideali vieta šiurkščią technologiją garbinančios subkultūros šventei.

Antrajame "Nordic Audio Modern" festivalyje savo multimedia (audio+video) projektus pristatys keletas garsių svečių iš užsienio. Šiemet į karinį bunkerį koncertuoti atvyks du legendiniai projektai iš Didžiosios Britanijos, net keturi projektai iš Švedijos ir po vieną iš Latvijos bei Lietuvos. CON-DOM (Control/Domination) ir THE GREY WOLVES – taip vadinasi skandalingi, labai įvairiai vertinami, apie po 20 metų grojantys ir išlikę aktualūs bei įdomūs projektai iš Anglijos. Abu priskiriami power electronics (agresyviausia industrial muzikos atšaka) stilistikai.

CON-DOM pasaulyje laikomas vienu seniausiai grojančiu power electronics projektų, nes vienintelis jo kūrėjas Mike Dando pradėjo beveik tuo pačiu metu kaip ir WHITEHOUSE. Visus 20 metų Mike Dando pasižymėjo bekompromisine garso išraiška ir labai tiesmukiška, žmonijos organizacijos ydas atskleidžiančia ideologija. Už tai ne kartą buvo apkaltintas rasismu, fašizmu bei uždraustas Didžiojoje Britanijoje už antisocialumą. Tačiau Mike šiuos kaltinimus visada neigė aiškindamas, kad iš tikrųjų jis nepropaguoja jokios idelogijos. Jis tik atskleidžia žmonijos kuriamų visuomeninių sistemų ydas ir CON-DOM koncepcijos pagrindinė idėja - kova prieš bet kokį sistemos bandymą pavergti asmeninę laisvę.

THE GREY WOLVES – ne mažiau skandalingas projektas, taip pat kaltintas daugybe nuodėmių konservatyvioje Anglijoje, tačiau pasaulyje laikomas kultiniu. Projekto koncepciją atskleidžia vienintelė sąvoka – betvarkė, sumaištis, anarchija. Tai tikrų tikriausi maištininkai, iki šių dienų atnešę autentišką SEX PISTOLS laikų Anglijos punk judėjimo filosofiją ir skleidžiantys nihilizmo idėjas. Tai arši muzika chuliganams, nepripažįstantiems stereotipinio mąstymo ir visuomeninių tabu. Be to, tai super power electronics rokn'roll ant supuvusios masinės kultūros ideologijos griuvėsių.

Švedijos modernią elektroninę muziką antrajame "Nordic Audio Modern" festivalyje atstovaus jau neblogai Lietuvos klausytojams pažįstamas personažas Lina Baby Doll ir ne mažiau pasaulyje žinomas tamsaus ambient bei moderniosios elektronikos atlikėjas Benny Jonas Nielsen aka Hazard.

Antrąjį "NAM" festivalį, be abejonės, galima būtų pavadinti Peter'io Andersson'o benefisu, nes šiame industrial muzikos festivalyje genijus gros net trijuose projektuose. Be garsaus ir daugeliui Lietuvoje jau gerai žinomo DEUTSCH NEPAL, Peter klausytojui pristatys kitą mažai žinomą solinį ir gyvai turbūt dar niekada neatliktą FROZEN FACES projektą, kuris yra tarsi agresyvesnis ir aštresnis DEUTSCH NEPAL dvynys. Lina prasitarė, kad, eksperimentuodamas su DEUTSCH NEPAL garsu, atrado naują garso kilpinimo būdą, kuris šiek tiek skyrėsi savo išraiška. Nauji eksperimentai buvo pavadinti FROZEN FACES.

Benny Jonas Nilsen yra gerai žinomas elektroninės muzikos mėgėjams ir industrial muzikos fanams HAZARD pseudonimu. Pradėjęs groti labai anksti, Benny jau 15 metų išleido pirmąjį albumą. Vėliau grojo bosine gitara projekte MORTHOND, kurį globojo legendinė Cold Meat Industry leidykla. Metęs, Benny pradėjo savo solinę karjerą ir tamsius ambient-industrial koliažus leisdavo HAZARD pavadinimu, o glitch/minimal elektroniką tiesiog savo vardu. Benny dabartinę savo kūrybą apibūdina kaip įsigilinimą į gamtos esmę, jos povei kį žmonėms bei kosmoso ir laiko atspindžio ieškojimą garse. Benny j Nilsen dažnai bendradarbiauja su kitais garsiais muzikos kūrėjais Phill Niblock, Chris Watson (CABARET VOLTAIRE įkūrėjas, Hafler Trio buvęs narys) bei projektais BIOSPHERE, ZE’V.

Festivalyje "Nordic Audio Modern" Benny ne tik gros savo dark ambient programą kaip HAZARD, bet kartu su Peter Andersson aka Lina Baby Doll pristatys klausytojui labai egzotišką ir retai gyvai atliekamą JANITOR projektą. JANITOR atsiradimo istorija labai įdomi. Vieną dieną Peter ir Benny susirinko savo garso aparatūrą ir, užsidarę trobelėje Švedijos miškuose, kūrė muziką. Nors Lina neišgėrė nė lašo alkoholio, rezultatas – keisti, hipnotiški track’ai su melancholišku Linos vokalu. Apsilankę pirmame ir antrame "Nordic Audio Modern" festivaliuose, klausytojai galės pasigirti, kad nematė tik vieno projekto, kuriame dalyvauja kultinė industrial subkultūros persona Lina Baby Doll. Tai BRIGHTER DEATH NOW, tačiau palikime šį projektą ateičiai.

Iš Latvijos taip pat sulauksime garsių svečių, kuriuos jau spėjo išleisti legendinė Old Evropa Cafe leidykla. Tai TRAUR ZOT . Galima drąsiai teigti, kad jie yra Latvijos industrial judėjimo pradininkai. TRAUR ZOT savo stilių apibūdina kaip noise ambient su power electronics elementais, tačiau ne stilistika yra išskirtinis jų bruožas, o tai, kad kiekvienas grupės pasirodymas yra nesikartojantis ir skirtas tam tikrai tematikai. "Nordic Audio Modern" festivalyje TRAUR ZOT programa vadinsis – russians are aproaching ir industrial garsais bus perduotos Latvijos okupacijos niūrios nuotaikos.

Festivalyje taip pat savo video/audio programą pristatys vienas seniausių Lietuvoje "ritual ambient" projektų WEJDAS. Pastarasis liks ištikimas savo dešimtmetį puoselėtai koncepcijai – prikelti, skleisti mintis iš gilių etninių šaltinių, kurie užgožti šiuolaikinio gyvenimo būdo, technologijų, socializacijos. "Nordic Audio Modern 2005" festivalio metu WEJDAS atliks prosenovi š ko laiko [rato] sampratos refleksijas – audio (9 elnių vestuvių ciklas) ir vizualinė (gintaro gimimo ieškojimų) programa.

Pertraukose tarp grupių pasirodymų martial, neo-folk, industrial stiliaus muziką miksuos svečias iš Latvijos DJ Olivers. Taip pat bus prekiaujama retais, originaliais įrašais.

Festivalio pradžia 19.00 valandą, jis truks iki paryčių. Išankstinio bilieto kaina 40 litų. Vėliau bilietai brangs iki 50 litų. Bilietus įsigyti galima iš organizacijos Autarkeia (www.autarkeia.org) Pasiteirauti: [email protected] arba tel. 861061294.

Autarkeia informacija