Naują žygį KATEDRA pradeda aludėse
Ar tai, kad legendinė grupė groja Metallica koverius, reiškia atgimimą?

reportažas: Giedrius S.

KATEDRA karts nuo karto pasirodydavo scenoje per visus trylika metų, praėjusių nuo grupės 1992 metais išleisto paskutinio albumo. Panašu, kad pastaruoju metu tokie pasirodymai dažnėja. Vienas iš pavyzdžių – balandžio 2 dieną įvykęs koncertas “Metallica Party” Prospekto Pube, Vilniuje.

Vėlyvą šeštadienio vakarą (koncerto pradžia buvo numatyta 22 val.) į pubą susirinkusi publika skyrėsi į dvi dalis: vieni lankytojai sumokėjo po 15 litų būtent tam, kad pamatytų lietuviško metalo vilkus, tuo tarpu kiti tiesiog pasirinko šią vietą kaip tinkamiausią savaitgalio vakarui. Jau prieš gerą pusvalandį iki koncerto pradžios laisvų vietų prie šalia scenos stovinčių staliukų nebuvo – gerai dar, kad pavyko rasti vietą iš kurios, nors ir įstrižu kampu, matėsi scena.

Katedra scenoje pasirodė beveik nevėluodami ir pradėjo nuo METALLICA koverių “For Whom the Bell Tolls” ir “Seek and Destroy”. Tarp publikos esantys senosios metalistų gvardijos atstovai neilgai nustygo vietoje ir jau per pirmasias dainas pradėjo šokinėti prie savo staliukų bei entuziastingai mojuoti rankomis. KATEDRA pratęsė pasirodymą baladėmis “Unforgiven”, “Nothing Else Matters”, ypač gerai sutiktu hitu “Enter Sandman” bei “Sad But True”. Baro publika šaukė, plojo ir buvo akivaizdžiai gerai nusiteikusi, kaip ir grupės frontmenas Ričardas Laginauskas, dainų tarpuose įprasta greitakalbe bendraudamas su žiūrovais.

Jau prieš koncertą buvau girdėjęs, kad jei viskas eisis gerai ir publika priims muziką, antrojoje dalyje Katedra gros savus kūrinius. Taip ir atsitiko – po trumpos pertraukos grupė pradėjo groti dainas iš savo naujojo repertuaro.

Jeigu kas dar prisimena išleistas grupės plokšteles, abi jos buvo ganėtinai skirtingos. Pirmoje skambėjo dar su Meškėla prie mikrofono atliktos melodingos ir tamsios metalinės dainos balansuojančios tarp heavy, atmosferinio ir thrash metal, bei ganėtinai unikalios ne tik lietuviško, bet ir viso pasaulinio metalo kontekste. Visi kūriniai turėjo savitą dvasią ir puikiai tiko vienas prie kito, nepalikdami albume vietos tuometiniam koncertų himnui “Mes Jėga”. Antroje plokštelėje buvo įrašyta kietesnė ir agresyvesnė muzika, artimesnė thrash metal stiliui.

Dabartinė KATEDRA muzika yra dar kitokia – grynesnė ir tiesmukiškesnė nei ankstyvieji kūriniai. Naujos dainos yra tarsi grįžimas prie metalo esmės, kur nuoširdumas ir tikrumas yra didesnės vertybės nei eksperimentavimas. Gerokai įkaitusi publika šias dainas priėmė taip pat entuziastingai, kaip ir vienintelę sugrotą seną dainą “Mes Jėga”, bei koncerto pabaigoje energingai reikalavo pakartojimo. Tuomet net ir visuomet susikaupusio bosisto Algio Radavičiaus veidą nušvietė šypsena bei grupė dar sugrojo pora Deep Purple koverių.

Koncertas tikrai pavyko ir patenkinta liko tiek publika, tiek panašu, kad ir baro darbuotojai. Belieka tikėtis, kad nuo šiol KATEDRA koncertuos dažniau, gros mažiau METALLICA koverių, daugiau savos kūrybos dainų (nepamirštant ir senų albumų) bei išleis ilgai lauktą trečiąjį albumą. Ir perleis abi plokšteles CD formatu ;).

--------------------------------------------------------

Grupės KATEDRA pasirodymus palaiko firma EDGIRA.