ICETODIRON – kietas švediškas industrial vėl Vilniuje

2004 12 11 šeštadienį nepriklausoma, industrial subkultūrą propaguojanti organizacija Autarkeia rengia šiais metais paskutinį savo koncertą "Icetodiron". Šiame renginyje skambės kietas, ritminis industrial, kurį klausytojams pasiūlys pasaulyje garsiausios šio žanro švedų mokyklos atstovai bei projektas Error iš Latvijos.

Nors Cold Meat Industry muzikinės mafijos aukso amžius jau baigėsi, o kai kurie įdomiausi projektai, davę industrial muzikos vystymuisi didžiulį postūmį, nebeegzistuoja, šeštadienį Vilniuje šios aksiomos bus visiškai paneigtos, nes šią šaltą naktį kartu su kitais koncertuos legendinė švedų MEGAPTERA. Šio projekto įrašai jau nebeleidžiami, o jo kūrėjas Peter Nystrom dirba su kitais muzikiniu projektais, tačiau Vilniuje Megaptera trumpam atgims.

Megaptera garsi tuo, kad yra viena iš death industrial pradininkų. Tai muzika, kuri pasižymi itin sunkia lėta mechanine ritmika, derinama su itin niūriu noise-ambient bei semplais iš senų horror, triller filmų. Megaptera koncepcija yra labai aiški ir tiesmukiška - tai tiesiog sunki, bekompromisinė atmosferinė muzika. Labiausiai paveikta žiniasklaidos ir papildyta Peter Nystrom idėjomis, ji atspindi rūstų pasaulį, kurį valdo smurtas, kur visi priklausomi nuo gyvenimo ir mirties, bei nenuspėjamų ligų programų.

Iki 2000-ųjų metų yra išleista maždaug 15 Megaptera albumų įvairiose laikmenose. Leidėjų gretose yra tokie garsūs vardai kaip Cold Meat Industry, Slaughter Records, Old Evropa Café, o albumas “The Curse Of The Scarecrow” turbūt yra pats įdomiausias visų laikų death-industrial stiliaus kūrinys. Peteris Nystromas yra ne tik savo laiko modernios elektroninės muzikos pionierius, bet ir neginčijamas skandinaviškojo industrial klasikas. Jo gyvo pasirodymo jėga turbūt paskutinį kartą turės galimybę įsitikinti į koncertą Vilniuje susirinkę klausytojai.

Tiesa, Megaptera nebus vienintelis Peterio muzikinis projektas, pristatytas koncerte "Icetodiron". Klausytojai turės galimybę išgirsti ir NEGRU VODA, kuris yra savotiška pomirtinė Megaptera projekcija. Peter ne kartą pabrėžė nemėgstantis kai tuo pačiu pavadinimu leidžiami skirtingos stilistikos įrašai. Kadangi Megaptera stilius buvo labai griežtai apibrėžtas, o Peteris turėjo ir kitokių idėjų, naujausi jo kūriniai leidžiami Negru Voda pavadinimu. Iš tiesų Negru Voda muzika veržlesnė ir greitesnė, tačiau mechaninė ritmika, kurios išskirtiniu skambesiu Švedijos kūrėjai įgavo didžiausią autoritetą pasaulyje, liko tokia pat masyvi ir įtaigi.

Kitas skandinavų atstovas grosiantis koncerte "Icetodiron" - DES ESSEINTES. Projekto kūrėjas Magnus Sundstrom yra Cold Meat Industry mafijos žmogus ir žinomas kaip atmosferinio martial projekto The Protagonist kūrėjas. Tačiau pastaruoju metu The Protagonist, kaip ir Megaptera, nebeegzistuoja, o Magnus kuria sunkų, galingą ritminį Des Esseintes, kuris veržlumu nenusileidžia aršiausiems švedų industrial kūriniams.

ERROR - įžūlus power electronics klausytojams Lietuvoje jau pažįstamas iš festivalio "Nordic Audio Modern" repertuaro. Koncerte kūrėjas pristatys savo naują audio programą.

Koncertas įvyks underground klube "Vault" Vilniuje (adr. Subačiaus g. 99). Pradžia 22.30 val. Durys atidaromos 22.00 val. Bilieto kaina 40 Lt. Informacija tiekiama <[email protected]>  ir tel. +370 610 61 294.

Autarkeia : info