XVI-asis "Mėnuo Juodaragis" sužėrės latviškomis spalvomis

Broliai latviai – taip savo renginio leitmotyvą šiemet įvardija tradicinis šiuolaikinės baltiškos kultūros ir alternatyvios muzikos festivalis "Mėnuo Juodaragis", vyksiantis rugpjūčio 23-25 dienoms Zaraso saloje. Vienas didžiausių Lietuvos vasaros festivalių kasmet savo programai suteikia naujų akcentų ir pasirenka kitą baltišką temą, kurią atskleidžia per muziką, amatus, paskaitas, filmus, ekologinį meną ir kitas veiklas.

Pasak festivalio rengėjų, nors latviai su lietuviais nuo seno vieni kitus vadina broliais, mes apie kaimynus žinome labai nedaug ir kultūrinio bendravimo bei baltiškos vienybės dažnai pristingame. "Todėl šių metų renginiu nutarėme bent dalele prisidėti prie abiejų baltų tautų brolystės stiprinimo, – sako festivalio vadovas Ugnius Liogė. – Norime nuostabioje Zaraso saloje, t.y. beveik ant Lietuvos ir Latvijos sienos, surengti šventišką lietuvių ir latvių susitikimą, kur muzika ir menu atsakysime gan retorinį klausimą - ar mes broliai?"

Latvių kultūra žymi itin gausiu ir turtingu folkloro palikimu, o muzikinė post-folkloro kryptis, kuria grindžiama didžioji "Mėnesio Juodaragio" programos dalis, prasidėjo taip pat Latvijoje. "Renginio scenose išvysime pačias talentingiausias ir įdomiausias Latvijos muzikos grupes, jų skaičius festivalyje bus kaip niekad gausus, latviškų gaidų išgirsime ir ne vienos lietuvių grupės pasirodyme, – teigia organizatorius. – Taip pat kviesime atvykti nagingus latvių amatininkus, įvairius klubus, istorijos ir kultūros žinovus. Tikimės sulaukti ir nemažo būrio žiūrovų iš Latvijos, kuriems šiuolaikinė lietuvių kūryba irgi turėtų tapti atradimu."

Iš Latvijos pusės žada atvykti lietuvių publikai neblogai žinomi kolektyvai - post-folkloro legenda "Ilgi", sunkiosios folk-metal muzikos atstovai "SkyForger", energingieji dūdmaišių ir būgnų meistrai "Auli", vyrų folkloro grupė "Vilki", neofolk kūrėjai "Enu kaleidoskops" ir kiti.

Festivalio paskaitose bus aptariama latvių mitologija ir ornamentika, kuršių, latgalių, žiemgalių genčių istorija, kalbų ir paveldo įdomybės, lietuvių ir latvių sąsajos. "Esame to paties ąžuolo šakos, nors istorija vedė mūsų tautas skirtingais keliais. Tikimės, kad mūsų panašumai ir skirtumai sukurs labai įdomią baltiškos brolybės šventę," – sako U.Liogė.

Nors pagrindinei festivalio temai skiriamas didelis dėmesys, "Mėnesio Juodaragio" programoje pasirodymus surengs ir kitų šalių kolektyvai – iš Čekijos, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Liuksemburgo. Iš viso keturiose festivalio scenose pasirodys per 50 muzikos grupių ir projektų.

Bilietus į festivalį "Mėnuo Juodaragis XVI" platina bendrovė "Tiketa", bei muzikos krautuvėlė "Ragainė", Pilies g. 6, Vilniuje.

----------------- VIDEO -----------------
ILGI klipas -
http://www.youtube.com/watch?v=smDXLZjEsZs
AULI pasirodymas Juodaragyje - http://www.youtube.com/watch?v=q3UknslfSgI

 

ĮSIGYKITE BILIETUS:
Šiuo metu jau galima įsigyti pigiausius festivalio MJR XVI bilietus (85 Lt) - visose "Tiketos" kasose (+4 Lt), bei festivalį organizuojančios leidyklos "Dangus" krautuvėlėje "Ragainė" (Pilies g. 6, Vilniuje). Šeimos bilietas - 155 Lt. MJR lankytojai, iki šiol nešiojantys festivalio apyrankę, bilietus gali gauti su nuolaida - už 75 Lt. Nuo birželio 1 d. bilietų kaina bus 99 Lt.
BILIETAI TIKETOJE

www.mjr.lt
----------------
Facebook: www.facebook.com/MJRfest
Twitter: http://twitter.com/MJRfest
Youtube: www.youtube.com/MJRfest

 

 

::::