Donis: "Manau ši tema niekada nebus
pilnai atskleista
"

Naujo albumo "Kas tave šaukia..." išleidimo proga kalbiname projekto Donis autorių Donatą Bielkauską.

1. Nuo albumo "Kas tave šaukia..." pasirodymo praėjus kuriam laikui, pažvelgus ir paklausius iš tam tikros perspektyvos - kaip jis atrodo autoriui? Ar įdėtas darbas, kūryba, kantrybė atrado tinkamus pavidalus ir skambesį?

Donatas: Labai teisingas klausimas. Galutinis skambesys kaip gero vyno skonis, randasi tik po kurio laiko, jau išleidus albumą. Čia žinoma man asmeniškai, bet gal ir klausytojams taip pat …
Pradžioje dažnai nežinau kaip skambės pabaigtas kūrinys, pirmieji garsai provokuoja kitų atsiradimą, dėlionė keičiasi daugelį kartų. Kantrybės sąvoka šiuo atveju kaip ir neegzistuoja, dirbi tiek kiek reikia. Žinoma dabar labiau apgalvoju eigą nei sakykim prieš kokius 10 metų. Gal todėl daugeliu atžvilgių paskutinįjį albumą laikau stipriausiu projekto istorijoje. Ar jis galėjo būti kitoks – nežinau.

2. Karinė-istorinė tema buvo ir ankstesnio albumo "Bite lingo" pagrindas. Ar naujasis albumas yra ankstesniojo tęsinys. Ar Tau karinio folkloro tema pasirodė pakankamai neatskleista, ar atsirado daugiau minčių, patyrimo, informacijos?

Specialiai nesiekiau tęstinumo, gal taip atrodo dėl tematikos ir panašių komponavimo principų. Įrašinėjant "Bite lingo" buvo atrasta nemažai raktų, tačiau ne visos spynos su jais buvo atrakintos. Nemanau kad patyrimo ar informacijos atsirado daugiau staiga, viskas vyksta dėsningai. Laikotarpis per kurį įrašyti kūriniai ganėtinai ilgas. Įsigijau naujų instrumentų ir įrašų įrangos, tai taip pat įtakoja procesą. Šį kartą leidau sau šiek tiek laisviau interpretuoti autentišką medžiagą. Ir tai tik vienas iš daugelio galimų interpretacijos variantų. Manau ši tema niekada nebus pilnai atskleista.

3. Kaip atrenki aranžuojamas dainas ir kokia situacija su karinio-istorinio folkloro paveldu? Anksčiau esi sakęs, kad surinkti žinias, atrasti dainas yra sunku, o ir daugelis grupių neretai sako, jog karingų dainų išlikę labai nedaug. Kokia Tavo patirtis šia tema?

Sėdžiu su dainynais rankose ir skaitau tekstus kaip eilėraščius. Jei randu patinkantį – atsiverčiu natas, pagroju. Jei nėra autentiškos melodijos - sukuriu naują. Kaip daina skambės priklauso nuo interpretacijos, instrumentuotės. Manau kad folkloristams nereikia bijoti savo kūrybiškumo. Tada ir dainas bus lengviau susirasti, ir klausytojus džiugins nauji atradimai.

4. Albumo įrašuose dalyvavo nemažai žmonių, o paties instrumentinė gausa irgi įspūdinga. Kokius naujo albumo skambesio akcentus, muzikantus, instrumentus išskirtum? Rasos vokalas, kaip pasirodė, skamba dar stipriau ir gražiau, nei ankstesniuose įrašuose. O kaip su vyriškais balsais?

Kartais tenka girdėti pastebėjimų apie DONIS muzikos “sintetiškumą”. Kažkaip tokiais atvejais keistai pasijuntu nes visada stengiuosi atrasti optimalų balansą tarp akustikos ir elektronikos, netgi ta “sintetika” dažnai gimsta iš natūralių garsų. Šį kartą beieškant naujo skambesio prisidėjo tikrai daugiau muzikantų. Albumas kaip niekada “gitarinis”. Konkrečiai neišskirsiu dalyvių, jie visi dėl vienokių ar kitokių priežasčių svarbūs savo dalyvavimu. Vyriško vokalo tikrai norėjosi. Keletas kompozicijų buvo numatyta būtent taip, bet neradau tinkamo vokalisto.

5. Estradiniai prieskoniai - tai flirtas su populiariąja scena? Ar naujos estetikos paieškos? O gal savitas military-pop? Minėjai, kad norėjai būtent tokio skambesio - tai koks jis?

Mano supratimu “populiarioji” nėra tolygu “bloga”, norim to ar ne, ji yra visada šalia. Nematau nieko blogo. Jau kuris laikas pokštauju kad reikia padaryti gerą pop muzikos albumą. Šis albumas nėra suvaržytas apsiribojimų, kai bet kokios asociacijos į “pop” greitai naikinamos. Pagalvojau, o kodėl gi nepalikti vieną kitą partiją jei ji gerai skamba. Apibūdinti konkrečiai? Kad negaliu stilistiškai nusakyti. Tik manau kad kūriniai tikrai bus “prieinamesni” platesnei auditorijai. Juk gali ir taip būti …

6. "Kas tave šaukia..." dainose ryškūs motyvai žirgas ir tolumos. Toks ilgesingas, tačiau stoiškas simbolis tarsi sukurią pagrindinį albumo leitmotyvą, o maršo ritmai ar šokiai su armonika lieka kitam plane? Kaip komponavai dainas, jų dramatizmą, nuotaikas?

Žirgo motyvas atsiranda ne specialiai, bet karinėse-istorinėse dainose jis minimas taip dažnai, kad kitaip ir negalėjo būti. Manau kad dramatiškumo esmė tekstuose, jie beveik visi autentiški, arba nedaug modifikuoti. Daugelis turi labai stiprius emocinius užtaisus. Jei įdėmiai išklausyti – virpesiai eina kiaurai iki gelmių. Įrašų metu tai pastebėjo ne vienas dalyvis. Buvo ir jaudulio, ir ašarų … Aktyvios aranžuotės duoda atvirkštinį efektą: iškilmingumą, žaismingumą. Kai tos nuotaikos persipina, gaunasi labai savotiškas rezultatas. Atsiranda galimybė interpretacijoms, laisvė pasirinkti tam tikrą klausytojo pozą: herojišką arba romatišką.

7. Albumas skirtas Žalgirio 600 metų jubiliejui - ar tai buvo naujo CD išleidimo atskaitos taškas? Ką Tau reiškia ši data ir atmintis? Tikriausiai tenka Žalgirio tema bendrauti su gudais ir lenkais - kaip jie girdi Donio muziką?

Lietuviai kaip ir lenkai ar gudai linkę aukštinti savuosius herojus. Akivaizdu kad Žalgirio mūšis iki šiol svarbus mums visiems. Vertinant istoriniu, politiniu požiūriu tai labai svarbūs, didingi, galbūt net įkvepiantys įvykiai, tačiau kai pagalvoji apie paprastus žmogelius, eilinius kareivėlius, jų šeimas, matau kraupų tragizmą. Nepatyrusiems savo kailiu karo, manau nėra įmanoma pilnai suvokti kas tuo metu vyksta žmogaus jausmuose ir mintyse.
Kad ir kaip ten bebūtų, aš asmeniškai didžiuojuosi kad prisidėjome prie šios pergalės. Nesenai teko koncertuoti Minske. Gudai mus labai šiltai priėmė, atrado sąsajų su savuoju folkloru. Pabendravus pagalvojau kad mūsų visuomenėse, o gal labiau valdžios institucijose jaučiamas tam tikras susipriešinimas. Manau galėtų būti kitaip …

8. Kuriant savąją muziką ir klausant kitų Lietuvos kolektyvų - ką manai apie lietuvišką folklorą ir post-folklorą dabartiniu metu. Atkuriama muzika gerėja ar prastėja, įdomėja ar kartojasi?

Dalis kartojasi, dalis gerėja. Akivaizdžiai jaunėjančios etniką palaikančiųjų gretos atsineša savo požiūrį, atranda naujus autoritetus. Kur tiksliai krypstame nesiimu prognozuoti, akivaizdu tik tai, kad kaita vyksta, idealai gal ir išlieka, bet keliai kaip juos pasiekti keičiasi. Čia kalbu ne tik apie muziką...

9. Šį kartą albume nebuvo elektroninių remiksų. Ar sąlytis Donio muzikos su elektronika dar bus kažkaip realizuotas? Ar "Kas tave šaukia..." tema pabaigta ir prasidės naujas etapas?

Albume “Bite lingo” remiksai daugeliui nedavė ramybės. Keista, nes man tai patiko Šį kartą jų nesinorėjo ir tiek. Eksperimentų su elektronika manau dar sulauksime, tiek plaukiančių, tiek trankių. Sakyčiau kad daugelis pabaigtų albumų reiškia kažko naujo pradžią …

10. Jei neklystu, Varėnoje festivalyje "Verpetai" grupę Donis išvysime iš esmės naujos sudėties ir visa muzika bus atliekama gyvai. Kokie Donio planai dėl pasirodymų scenoje ateityje?

Taip, Verpetuose antrą karta pasirodysime septynių muzikantų sudėtimi. Studijoje sukurtus kūrinius perkelti gyvam atlikimui nėra taip paprasta. Projektui tai nauja, įdomi patirtis. O ateityje turbūt visaip bus … :) Šiuo metu nieko konkretaus negaliu pasakyti.

Daugiau apie albumą - www.dangus.net/naujienos/558
Albumas Dangaus leidiniuose -
www.dangus.net/releases
---
Donio internetinė svetainė - www.donis.lt
-

dangus : info

::::