Šventinis "Velnių malūnas" girnas suks
dešimtąjį kartą!

Tradiciškai per Kalėdų šventes rengiamas alternatyvios muzikos festivalis "Velnių Malūnas" šiemet nugriaudės dešimtąjį kartą! Ši nepriklausomos leidyklos Dangus organizuojama šventė puoselėja savitas tradicijas ir kasmet sukviečia nekomercinės muzikos gerbėjus smagiai pažymėti paskutines kalendorinio rato dienas, prisiminti įdomiausias per metus vykusių renginių akimirkas, bei pasidžiaugti įvairių grupių pasirodymais. Tuo pačiu jubiliejinis festivalis pažymės leidyklos Dangus 15 metų sukaktį.

Naujuosius pasitinkantis "Velnių Malūnas 2009" šiemet vyks trečiąją Kalėdų dieną - gruodžio 27-ąją - klube "Mulen ružas" Vilniuje. Festivalyje gros ir šelmišką festivalio nuotaiką kurstys šešetas alternatyvios muzikos kolektyvų, - PIEVOS, VILKDUJA, COMEDIA D‘EL ARTE , BRĖKŠTA , SVEFN-G-ENGLAR , bei DAYS OF ECLIPSE .

"Šiemet į festivalį pakvietėme daugiau jaunų ansamblių, kuriems dėl įvairių priežasčių per metus gal kiek pristinga dėmesio ir galimybių pasirodyti didesnėje scenoje. Tačiau originali jų kūryba neabejotinai verta didesnio įvertinimo, o šviežias kraujas, įvairovė ir naujos viltys Lietuvos alternatyvioje scenoje džiugina ypatingai," - teigia organizatoriai.

Vilniečių grupė VILKDUJA, klausytojams pateikianti sunkiai apibrėžiamą eksperimentinės, neo-kabareto ir rupios elektroninės muzikos mišinį, gali būti įvardinti kaip ryškiausia 2008-ųjų metų alternatyviosios scenos naujiena. Šiemet Dangus išleido debiutinį VILKDUJA albumą "Vakar duona", kurį lydėjo keletas vienas už kitą įspūdingesnių koncertų. Gyvuose kolektyvo pasirodymuose neo-folklorinis subtilios poezijos, magijos ir rokenrolo viralas įgauna tokią galią, kad tiesiog veda kai kuriuos klausytojus iš proto velniop ! Kiekvien ąkart VILKDUJA sukuria kažką naujo ir nuoširdaus, tad belieka išsižiojus laukti, kas gi nutiks šį kartą, kai Kalėdiniai burtai veikia pilna jėga.

PIEVOS – daugeliui puikiai pažįstamas folkroko ir dainuojamosios poezijos ansamblis su dainininke Virginija Skeiriene priešakyje. Lietuvos Šiaurės-Rytuose gimusi grupė skaičiuoja jau tryliktus kūrybos metus, o pernai išleistas albumas "Mėnuli baltas" iki šiol stebina ir randa vis naujų gerbėjų. 2008-aisiais PIEVOS koncertavo rečiau, tad "Velnių Malūno" lankytojai turės progą įvertinti naujus brandžios, išjaustos muzikos kūrinius, bei šventiškai pašėlti skambant pagarsėjusioms dainoms. Festivalyje post-folk sceną taip pat atstovaus BRĖKŠTA, - jaunas Zarasų miesto kolektyvas, kuris pelnė ypač dideles klausytojų simpatijas po pasirodymo šių metų festivalyje "Mėnuo Juodaragis". Trijų žavių dainininkių vedina ir energinga roko muzika kaustyta folkroko viltis Vilniuje koncertuos pirmą kartą.

Itin keistos muzikos kūrėjų duetas, pasivadinęs islandiškai SVEFN-G-ENGLAR, nenustoja stebinti naujais eksperimentais ir atradimais. 2006 metais sukurto projekto garso pynė subtiliai sluoksniuota, prisodrinta masyvaus ambient, skrodžiančių gitarinių ir kalvišinių efektų, bei savito šalto vokalo. "Velnių malūno" atmosferą turėtų ypač įaudrinti unikali gotikinio teatro trupė COMEDIA D‘EL ARTE, pelniusi šios subkultūros dėmesį ir meilę ne tik įsimenančiu gothic rock skambesiu, smuiko ir armonikos melodijomis, bet ir kruopščiai kuriamais makabriškais spektakliais. O festivalį pradės jaunas, gausus ir ambicingas vilniečių ansamblis DAYS OF ECLIPSE, nekantraujantys žiūrovams pateikti savo veržlaus avangardinio roko dozę, kurioje jungiamas elektroninis skambesys ir maištinga rokenrolo energija.

"Mulen ružo" restorano salėje mirgės kalėdinės animacijos etiudai, bei pirmą kartą bus parodytas ką tik pabaigtas operatoriaus Vaido Digimo filmas apie šiais metais vykusį festivalį "Mėnuo Juodaragis". Atvykusieji į festivalį rizikuos sulaukti neįprasto Kalėdų Senio dovanų, suvenyrų ir staigmenų. O pasibaigus koncertui, susirinkusius užsibuvėlius linksmins ir velniškas girnas iki pirmųjų gaidžių suks gausi diskžokėjų komanda - DJ Challenger 86, DJ Dugnas, DJ Frau Cass ir DJ Smth!

Beje, šis jubiliejinis "Velnių Malūnas", ko gero, bus ir paskutinis. "Kitais metais rūmus ant Tauro kalno žadama griauti, tad matyt neliks ir tradicinės alternatyvių renginių salės. Tuo pačiu baigtųsi ir "Velnių Malūno" istorija - manau, šis šventinis renginys per 10 metų savo misiją išpildė ir ateina laikas karštam atsisveikinimo bučiniui, - sakė "Dangaus" vadovas Ugnius Liogė. - Naujų idėjų yra daug, tad kitąmet šis tradicinis festivalis veikiausiai virs kažkuo kitu. Belieka visus pakviesti velniškai smagiai ir sentimentaliai pasilinksminti."

"Velnių Malūnas 2009" prasidės 19.00 val., vartai karietoms atkeliami 18.30 val.
Bilieto kaina - 35 Lt. (prie įėjimo)

ŠVĘSK, BUJOK, NEDVEJOK - IR ANT TAURO KALNO ROPOK! ;)

dangus : info

::::