ANDAJA koncerte - ugninga baltiška dvasia ir naujas
albumas "Iš atminties"

"Kas čia? Prabusk, Balte, budinkis ir eik. Laiko patikrintu taku. Iš atminties... Su Tikra Jėga!!" - taip į klausytojus kreipiasi baltiško metalo grupės ANDAJA kūrėjai, pristatydami savo naują albumą. Ši viena įdomiausių ir savičiausių Lietuvos scenos grupių š.m. gruodžio 2 d., šeštadienį, Vilniuje surengs ypatingą debiutinio CD "Iš atminties" išleidimo koncertą. Renginys vyks klube "Mulen Ružas", ant Tauro kalno. Vakaro programoje taip pat pasirodys svečiai - sostinės black metal grupės INQUISITOR, DARK RAVAGE ir netradicinės muzikos projektas ALKIS ĮŠALUSIAI AUŠRAI.

Senokai scenoje besirodžiusi ANDAJA albumo pristatymo vakarui rengiasi su dideliu užsidegimu. Mažoji "Mulen Ružo" salė pasipuoš specialiomis dekoracijomis ir nemaža scena, koncertui užsakytas galingas įgarsinimas bei šviesos instaliacija, kuriai vadovaus bene geriausias apšvietimo specialistas Lietuvoje - Norvydas Birulis. Ugningas odes lydės ir specialiai sukurta vaizdo projekcija. "Ilgai nekoncertavę, šio vakaro itin laukiame, - sako grupės muzikantai. - Tai bus griausmingas, tuo pačiu jaukus ir dvasingas įvykis, kuris, tikėkimės, ilgai neišdils iš atminties. Tad kviečiame visus ANDAJA gerbėjus ir tuos, kam artimos baltiškos idėjos."

Pagoniško dvasios suvienyti

Grupėje groja būgnininkas Galas, gitaristas Marius, bosininkas Edvardas, bei vokalistas-klavišininkas Levas, - jie visi muzikavę kitose grupėse ir folkloro kolektyvuose. Neseniai ANDAJA sustiprino savo sudėtį - prie kolektyvo prisijungė antras gitaristas Gediminas, anksčiau grojęs sostinės black metal šutvėje STONE'S LAMENT. Albumo pristatymas bus pirmasis ANDAJA pasirodymas su naujuoju nariu.

Andaja - tai senovės lietuvių likimo, baimės, liūnų ir raistų deivė. Jos simbolio vedina kolektyvo kūryba alsuoja pirmykščiu gaivališkumu ir mitiniais įvaizdžiais. ANDAJA muzika apibūdinama, kaip originalus, karingas juodasis metalas, kurio prasmine ašimi yra prigimtinė baltiška pasaulėžiūra, - dainose vyrauja pagarba Gamtai, savo tautai, protėvių žygiams ir neapykanta bedvasiai moderniųjų laikų ideologijai. Dabar tai bene vienintelė grupė, savo skambesiu ir stilistika tęsianti geriausias unikalios lietuviškos pagoniško metalo scenos tradicijas, kuriomis prieš dešimtmetį garsėjo tokie kūrėjai, kaip POCCOLUS, HA LELA, ZPOAN VTENZ.

Prieš ketverius metus susibūrusi grupė suvienijo keletą bendraminčių iš skirtingų Lietuvos regionų - Varėnos, Palangos ir Vilniaus. ANDAJA savo muzika ir idėjomis greitai pelnė klausytojų pripažinimą, - 2003 metais kolektyvas tapo naujokų festivalio "Naujas Kraujas" nugalėtojais ir buvo išrinktas geriausia metų ekstremaliosios muzikos grupe. Jos kūrybą netrukus išgirdo solidžiausių alternatyvios muzikos festivalių publika Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Tačiau pernai koncertinę grupės veiklą netikėtai pristabdė keistomis aplinkybėmis patirta vokalisto Levo trauma.

"Beveik metus praleidau besigydydamas savo gimtojoje Palangoje - šis savotiškas atsiskyrimo laikotarpis išties padėjo daug ką suprasti, daug ką atsijojo ir subrandino, - sako Levas. - Kūrybos procesas per šį laika niekad nebuvo sustojęs, - aš mąsčiau sėdėdamas savo kambaryje, o bičiuliai repetavo Vilniuje. Svarbi juk kiekviena mintis, nuo jos viskas prasideda."

"Iš atminties" - albumas brandintas 3 metus

Albumas "Iš atminties" įrašytas pernai metų pabaigoje sostinės studijoje "X-line" ir iki šiol rengtas leidybai. Pasak muzikantų, įrašai praėjo labai sklandžiai ir grupė liko patenkinta rezultatu. "Kitaip nevertėtų šio albumo net publikuoti, - nusišypso autoriai. - dirbome su patyrusiu garso režisieriumi Danieliumi Dzenkaičiu, kuris išmano metalo muziką ir suprato, kokio skambesio norime."

Albumą sudaro septyni uždegantys juodmetalio kūriniai, kuriuose sunkūs gitarų rifai ir mušamųjų papliaupos persipina su sodriais klavišinių pasažais ir melodingomis aranžuotėmis. Įvairus, nestandartinis dainavimas pasakoja magiškas sakmes, pilnas galybės ir skausmo, - šie archetipų proveržiai skverbiasi į pasąmonę, prikeldami sielose teberusenančią aukurų ugnį ir protėvių pasaulėjautą dabarčiai. "Iš pelkių ir liūnų, iš necivilizuotų laukinių vietų mus pasiekia pamirštas pajutimas. Tai prisikelianti deivė, kuri tebesaugo tai, kas nekinta laike, kas svarbiausia. Tai duoklė visų mūsų didingai praeičiai, Tautos Dvasiai, tikėjimui, baltiškam paveldui, kuris glūdi giliai atmintyje," - sako grupės nariai.

Gruodžio 2 d. oficialiai pasirodysianti kompaktinė plokštelė išleista 500 vnt. tiražu. Kruopščiai apipavidalintame albume pateikiami ne tik dainų žodžiai, bet ir kiekvieną kūrinį lydinčios pratarmės. CD išleido seniausia Lietuvos alternatyviosios muzikos leidykla Dangus, propaguojanti savitą Baltijos kraštų kultūrą.

Dangus jau senokai buvo išleidęs metalinio skambesio albumą, - tikrai savitos ir įkvepiančios šio žanro muzikos Lietuvoje pastaraisiais metais įrašoma visai nedaug, o Dangaus leidyklai kūrybos turinys ir idėjiškumas visuomet svarbiau nei atlikimo stilistika. ANDAJA - tai grupė su mintim, su labai stipria idėja, kurią juntamai perduoda jų kūriniai. Ir labai džiugu, kad šiemet klausytojams galime pristatyti CD "Iš atminties", - neabejotinai vieną iškiliausių baltiškosios scenos darbų.

Atminimo ženklai ir svečiai

Pristatymo koncerte CD "Iš atminties" bus galima įsigyti už proginę kainą - 20 Lt, o prie kiekvieno albumo tądien bus pridėtas ANDAJA narių padarytas keramikinis ženklas (žalčių svastika) ir plakatas. Vėliau albumas pasirodys muzikos parduotuvėse ir įprastose alternatyvinės muzikos platinimo vietose, kur jo kaina bus 25-30 Lt.

Kartu su ANDAJA vakaro metu pasirodys trys Vilniaus kolektyvai. Grupė INQUISITOR - neblogai žinomi sostinės juodojo pogrindžio atstovai, įspūdingai debiutavę scenoje 2004 metų pradžioje. Jų atšiauri symphonic black metal kūryba šiemet pasiekė gerbėjus demonstracinio įrašo "Prelude" pavidalu. Artėjantis koncertas bus viena retesnių proga išvysti kolektyvą scenoje gimtajame Vilniuje. Metalinėmis natomis jiems antrins ir koncertą pradės DARK RAVAGE - grupė, gimusi prieš du metus ir paskyrusi savo kūrybą naikinančiai black metal agonijai. Audringa DARK RAVAGE muzika, kuri taip pat netrukus bus pristatyta debiutiniame albume " Dawn of a New World", žada nustebinti ir užkloti klausytojų sielas apokaliptinės tamsos skraiste. Tarp minėtų svečių grupių pasirodys visai kitokios, netradicinės muzikos projektas ALKIS ĮŠALUSIAI AUŠRAI - tai dviejų žmonių kuriama niūri ambient muzika, stingdanti šalčio pojūčiu ir primenanti ūkanotą auštantį žiemos rytą. Projektui koncerte talkins ANDAJA narys Marius, grosiantis dūdelėmis.

Renginio pradžia 18.00 val. Bilieto kaina 20 Lt.
Įvykio svetainė http://www.dangus.net/pro/andaja netrukus bus galima pasiklausyti albumo "Iš atminties" kūrinių ištraukų.

dangus : info

:::