Dangaus premija "Baltoji Gimtis 2005"
skirta grupei ROMOWE RIKOITO

Organizacija Dangus savo kasmetinę premiją "Baltoji Gimtis", menant 2005-uosius metus, skyrė Karaliaučiaus neo-klasikinės dark-folk muzikos grupei ROMOWE RIKOITO ir jos įkūrėjui Glabbiui Niktoriui. "Baltoji Gimtis" buvo Dangaus įsteigta pernai metais, siekiant įvertinti ir pagerbti baltų kultūros sklaidai ir senųjų tradicijų atgimimui savo kūrybinę veiklą skiriančius kolektyvus, atlikėjus ir kitus menininkus.

Grupė ROMOWE RIKOITO pradėjo muzikinę veiklą prieš dešimtį metų Karaliaučiuje. Jų slėpininga, klasikiniais instrumentais kuriama ezoterinė neo-folk muzika netrukus buvo įvertinta kaip viena įdomiausių. Kolektyvas įrašė ir išleido įspūdingo grožio albumus "Narcissism", bei "l'Automne Eternel" (leidykla Brudenia), o pernai metais pasirodė ilgai lauktas trečiasis kūrinys "Austradeiwa" (išleistas Italijoje, Ars Benevola Mater/Amplexus). Grupė naudoja žymiausių Europos mistikų ir simbolistų A. Crowly, G. Nerval textus, taip pat senąją prūsų kalbą. Tai paslapties menas, atgaivinantis senąsias dvasines Prūsos tradicijas.

Niktoriaus iniciatyva Karaliaučiuje buvo surengti dark-folk muzikai ir baltiškai tradicijai skirti festivaliai "Prutena". Autorius daug veiklos skiria gyvos prūsų kalbos atkūrimui ir baltų kultūros sakraliniam paveldui.

Kartu su premija ROMOWE RIKOITO dovanojama 500 Lt, - tikimės šie pinigai pravers įgyvendinant naujas idėjas.

Lėšos "Baltosios Gimties" premijai skirtos iš 2% pajamų mokesčio paramos, kurią 2005 metais Dangaus įstaigai "Baltijos Griaustinis" pervedė leidyklos iniciatyvas palaikantys piliečiai. Kitąmet premiją siekiama vėl padidinti, priklausomai nuo gautos paramos dydžio. Pernai pirmoji "Baltosios Gimties" premija skirta projektui WEJDAS.

Nuoširdžiai dėkojame ROMOWE RIKOITO nariams ir visiems,
remiantiems savitą baltų meną ir kultūrą.

Dangus

 

:::