Dangus pristato albumą:

DONIS "Bite lingo"

DONIS - vienas talentingiausių ir įdomiausių projektų visoje baltiško post-folkloro muzikoje. Naujas, jau penktasis, jauno kompozitoriaus Donato Bielkausko grupės darbas "Bite lingo" neabejotinai nustebins tiek DONIO muzikos gerbėjus, tiek nieko apie jį dar negirdėjusius. Dešimties kūrinių albume subtiliai dera archainių giesmių gylis ir savitos šiuolaikinės muzikos aranžuotės.

Albumo kūrinius įdainavo profesionali vokalistė Rasa Serra. Tyras ir sodrus, švelniai vilnijantis šios Pajūrio dainininkės balsas teikia "Bite lingo" dainoms nepaprastą grožį ir išsiskiria tarp kitų folkloro atlikėjų. Iš seniausių amžių atkeliavusios giesmės atgyja pagautos didingos ir grakščios Donio garsų architektūros bei užburiančių post-folklorinių ritmų. Kaip ir ankstesniuose albumuose, projekto muzika įgauna apeiginei muzikai artimą pojūtį.

Tau jau penktas DONIS albumas, jo tematika paremta kariniu-istoriniu folkloru, kuriuo projekto autorius domėjosi keletą metų. "Bite lingo" kelionę į baltiškos savasties erdvę pradeda ir baigia Klaipėdos folkloro ansamblio KURŠIŲ AINIAI balsai (vadovai Jolita Vozgirdienė ir Deividas Krutkevičius). Albumo skambesį pakylėja atmosferiniai, kone psichodeliniai gitaristo Jevgenij Sege pasažai, ramybe ir jaukumu apgaubia kanklių bei smuiko garsai.

Išlikusių pagoniškų giesmių prakilnumas ir gylis atskleidžiamas originalia šiuolaikine garso estetika. Grupės įkūrėjas Donatas Bielkauskas taip pat žinomas, kaip originalios ambient, industrial, elektroninės muzikos kompozitorius. Viena ryškiausių modernizuotų albumo dainų "An krantelio akmenėlis" klausytojams jau pristatyta šiuolaikinės baltų muzikos rinkinyje "Amber Tribes" ir buvo įtraukta į Lietuvos post-folklorą reprezentuojantį leidinį "The Singing Land: Contemporary Folk Music from Lithuania 2005" žymiausioje tarptautinėje kultūrinėje mugėje MIDEM. Dvi elektronines mix versijas titulinei dainai "Bite lingo" sukūrė Donato bendražygiai, žinomi eksperimentinės scenos atstovai Driezhas ir McKaras.

Donatas Bielkauskas pradėjo skelbti savo įrašus 1994 metais. Iki 2005 metų įrašyti ir išleisti keturi DONIS albumai, bendras projektas su apeiginio baltų folkloro grupe KŪLGRINDA, muzika teatrui, kinui, meno programoms. Donatas Bielkauskas taip pat yra amber ambient dueto WEJDAS narys, eksperimentuoja su elektronine muzika kaip d.n.s., dalyvavo grupių EIRIMĖ, HA LELA ir NOTANGA įrašuose, daugelyje kitų kolaboracijų. DONIS pristatė savo kūrybą žymiausiuose alternatyvios ir folklorinės muzikos festivaliuose ir meno galerijose Lietuvoje, Karaliaučiuje, taip pat tarptautiniame kultūros projekte "Kulturkiosk" Vokietijos miestuose ir daugelyje kitų įvykių.

CD "Bite lingo" išleistas dailaus digipack pavidalu, albumą apipavidalino GyS.
Oficiali išleidimo data - 2006/01/24.

Kompozitorius Giedrius Kuprevičius: "Šiais neramiais kultūros virsmo metais yra žmonių, siekiančių išsaugoti pamatinių jausmų ir pojūčių ląsteles. Donio ėjimas pirmyn sugrįžtant į prieštvaninio kultūrinio mentaliteto pjūvį yra pasisekęs bandymas pateikti mums to pjūvio garsyną. Donio sugebėjimas žaisti modernia ir archajiška išraiška žavi ir guodžia: jo plokštelėse - šių sugebėjimų liudijimas."

Atnaujinta DONIS svetainė: http://www.donis.lt/


Pasiklausyti galima -
dešiniu 'save target as'


1. Oi tu varna - mp3
2. Bite lingo - mp3
3. Tai gražiai gieda lakštingalėlė - mp3
4. Lopšinė

5. An krantelio akmenėlis - mp3
6. Už aukštųjų kalvelių
7. Vai, lėkė gulbių
8. Bite lingo [McKaras mix]
9. Bite lingo [Driezhas mix]
10. Žaliam berže gegutė kukavo

Trukmė 53.02 min.



dangus : info