VITAL REMAINS – išbandymas paklydusioms
mirties metalo sieloms

Lapkričio 9 dieną Vilniuje, Mulen Ružo klube, pirmą kartą Baltijos šalyse koncertuos kraštutinio death metalo grandai iš Jungtinių Amerikos Valstijų – VITAL REMAINS, daugiau kaip du mėnesius šį rudenį gastroliuojantys po visą Europą. "Vital Brutality 2005" turo metu planuojama surengti virš 60 koncertų nuo Suomijos iki Serbijos, o mums maloniausia pranešti, kad vienu iš muzikantų sustojimo taškų pasirinktas ir Vilnius.

Kartu su amerikiečiais Lietuvą aplankys ir šioje turo dalyje juos lydintys italų death metalistai RESURRECTURIS, kuriems šis turnė yra kol kas iškiliausias įvykis ilgametės grupės istorijoje. Prie užsieninių grupių desanto prisijungs ir smarkiai patobulėję Latvijos techniško brutalaus death metalo pirmūnai FLAYING, neabejotinai parodysiantis, ką naujo išmoko ir sukūrė per pastaruosius pusantrų metų nuo pirmojo jų pasirodymo Mulen Ruže. Lietuviško death metalo prestižą koncerte įrodinės OSSASTORIUM iš Kauno bei BURYING PLACE iš Vilniaus. Šiam ekstremaliam muzikos stiliui vėl įgaunant vis tvirtesnes pozicijas, tai bus bene svarbiausias teminis šių metų death metalo renginys Lietuvoje.

Sąvoka "ekstremalu" gali būti įvairiai interpretuojama, tačiau VITAL REMAINS ją perkelia į visiškai naują lygmenį. Tik nedaugelis ekstremalaus metalo grupių yra pajėgios iš naujo perkurti pačių grojamą stilių. VITAL REMAINS kaip tik ir yra viena iš tų grupių, pakelianti bet kokius laiko išbandymus.

VITAL REMAINS istorija siekia 1989 m., kai Rhode Island valstijos mieste Providence susiėjo keturių maištingai nusiteikusių pradedančių muzikantų keliai. Iš pirminės sudėties šiuo metu yra likęs vienintelis gitaristas Tony Lazaro, tačiau žvelgiant į grupės vystymąsį ir raidą nesunku atsekti vientisą seką, kurios ašis – agresyvi kraštutinė muzika, o pavadinimas jai - death metal!

VITAL REMAINS iki šiol yra išleidę keturis albumus, paskutinis kurių "Dechristianize" sukėlė tikrą ažiotažą tarp ekstremalios muzikos gerbėjų. Grupė yra bendradarbiavusi su žymiomis metalinės muzikos leidyklomis Peaceville, Music For Nations, Osmose bei Century Media, ir surengusi ne vieną turą Amerikoje bei Europoje.

RESURRECTURIS taip pat išpažįsta muziką, kuriai buvo lemta būti pakrikštytai „death metal“. Italijos muzikantų kelias nebuvo lengvas – muzikuojantys kartu dar nuo 1990 metų, jie beveik visą laiką reiškėsi tik pogrindinėje scenoje, nes prasimušti nebuvo lengva. Tačiau svarbiausia, jog užsispyrimas ir ištikimybė jų mėgiamam stiliui neišblėso, ir galų gale tai davė teigiamų rezultatų. Po kelių demo įrašų 1996-aisiais išleistas mini albumas "Evil Confronting Evil", o dar po dviejų metų – ir debiutinis CD "Nocturnal". Paskutinis italų darbas yra prieš dvejus metus pasirodęs sekantis albumas "The Cuckoo Clocks Of Hell", dedikuotas mistiniam pogrindinio kino šedevrui "Last House On Dead End Street". Šis turas grupei – bene iškiliausias karjeros taškas, ir galimas tramplinas į pripažinimą. Palinkėkime italams sėkmės!

FLAYING Lietuvoje grojo 2004m. pavasarį, tąsyk gerokai nustebinę lietuvišką publiką savo užvedančia energija ir link death metalo kraštutinumų artėjančia instrumentuote, jau nekalbant apie neįprastą metalinei statistikai vokalisto išvaizdą. Šįkart broliai latviai atsiveš jau naują vokalistą, bet naujas veidas ir prabėgęs laikas jiems atnešė tik teigiamų pokyčių. Latviai netrukus žada išleisti savo debiutinį kol kas neįvardintą albumą. Kalbant apie koncertinę veiklą, jų pasirodymas "Hard Rock Laager" festivalyje prabėgusią vasarą buvo puikiai įvertintas estų publikos. Dabar atėjo eilė tą patį padaryti ir lietuviams.

Kraštutinieji Lietuvos brutalūzai BURYING PLACE jau beveik metai kaip grįžę iš nebūties, tačiau būtent šį rudenį jie darsyk žada nustebinti savo gerbėjus. Šių metų bėgyje prie grupės branduolio Ambraziejaus [gitara] ir Demono [bosinė gitara] prisijungė patyręs vokalistas Venomous ir antrasis gitaristas Rimtautas, gerokai pakeitę ne tik koncertinį grupės skambesį, bet ir sceninį įvaizdį. Vis dar laukiant ir nesulaukiant naujojo grupės įrašo, neprošal ateiti ir įvertinti veteranų progresą ir brutalaus lietuviško death metalo kokybę.

Kauniečiai OSSASTORIUM taip pat iš dalies ilsėjosi nuo koncertinės veiklos, nes ruošė savo naują įrašą, neseniai baigtą "Ophys" studijoje Kaune. "Inferi" promo paketai netrukus pasieks užsieninių leidyklas, ir kas žino, galbūt tai galų gale leis grupei išleisti savo muziką ir svetur. O kol kas OSSASTORIUM trįse grįžta į Mulen Ružo sceną.

Koncertas įvyks 2005m. lapkričio 9 d. Mulen Ružo klube Vilniuje, V. Mykolaičio-Putino 5.
Pradžia – 19:00, durys žiūrovams atveriamos 18:00. Bilieto kaina – 35Lt.
Oficiali renginio svetainė internete: www.ledotakas.net/vital_remains

Ledo Takas info