fusedmarc

 

Jaunimo konkurso "Durys 2005" finalas griaudės prie Seimo rūmų

Jau šį penktadienį, gegužės 27 d., Vilniaus Nepriklausomybės aikštėje jaunieji Lietuvos atlikėjai "išdės komercinę muziką į šuns dienas". Finalinis keletą etapų perėjusio konkurso "Durys 2005" koncertas vyks atvirame ore prie Seimo rūmų. Čia bus išrinkti geriausieji jaunieji 2005 metų Lietuvos bliuzo ir džiazo, poproko ir alternatyvos kategorijų laureatai.

Nuo 17.00 val. scenoje dėl geriausiųjų vardo varžysis devynios grupės, kurios pusfinaliuose įveikė daugiau nei 20 varžovų. Poproko srityje susirungs BACK SPACE, ABSENT ir OFF-LIMITS, bliuzo ir džiazo srityje - grupės BEKEŠO VILKAI, FUSE FACTOR ir JUVELYRIKA, alternatyvos – BAD NAILS, GYVAI ir CARAMEL MEMBERS.

Paskelbus "Durų" nugalėtojus, finalo žiūrovus linksmins žinomi roko atlikėjai BIX, ROAD BAND, ŽALVARINIS bei svečiai iš Helsinkio - ICONCRASH, kurie neseniai jau koncertavo Vilniuje - alternatyvios muzikos festivalyje "Kunigunda Lunaria 2005". Suomių kolektyvo muzika apibūdinama kaip melancholiškas atmosferinis šiaurietiškas rokas, lyginamas su tokių garsių grupių, kaip COLDPLAY ir RADIOHEAD kūryba.

Nekomercinės muzikos atlikėjus vertins dainininkės Arina bei Donalda, Povilas Meškėla, žurnalistas kritikas Ramūnas Zilnys, internetinio portalo "Ferrum" autorė Birutė Surinėnaitė, "Jazz gallery" direktorė Žana Lebedeva, šou verslo atstovas Martynas Starkus, "Aero muzika" direktorius Vytautas Juozapavičius 'Zenka' ir kiti.

"Pagrindinė jau penktus metus vykstančio konkurso "Durys" idėja - suteikti galimybę įgyvendinti perspektyvias jaunų muzikantų idėjas, lavinti meninį intelektą, skatinti atliekamos muzikos profesionalumą, kokybišką ir technišką atlikimą, plėsti kultūrinį akiratį, bei plačiajai publikai leisti susipažinti su perspektyviomis jaunomis grupėmis," - teigia organizatoriai.

Beje, regninio metu nebus parduodamas alus, nes Vilniaus savivaldybės darbuotojai tokią idėją sutiko nustebę - "Kur tai matyta, kad Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo būtų patrduodamas ir geriamas alkoholis?"

Konkurso pavadinimas gan simbolinis – laimėjimas jauniems kolektyvams atveria duris į platesnius muzikinius vandenisį: šiemet Lietuvai "Eurovizijos" dainų konkurse atstovavę LAURA & THE LOVERS - 2000 metų "Durų" nugalėtojai (tuomet grupė vadinosi RELANIUM). 2001 metų nugalėtojais tapę SAULĖS KLIOŠAS yra gerai žinomi Lietuvos klausytojams. Pernai metų konkurso laimėtojai - deathrock grupė SAPROPHYTES - nepraėjus nė metams išleido pilną albumą ir rengiasi į koncertinį turą po Europą.

Šiais metais konkurso organizavimą perėmė Lietuvos studentų sąjunga ir VšĮ "Nacionalinė studentų agentūra". Pagrindinis "Durys 2005" prizas – nugalėtojų grupės kompaktinės plokštelės įrašymas profesionalioje garso įrašų studijoje ir išleidimas 100 egzempliorių tiražu. Taip pat konkurso laimėtojai turės galimybę atlikti savo koncertines programas žymiuose Švedijos, Norvegijos, Bulgarijos klubuose, dalyvauti įvairiuose studentiškuose renginiuose Lietuvoje.

organizatorių ir
dangus : info