Modernus lietuvių folkloras pristatytas
mugėje MIDEM Kanuose

Sausio 23-27 dienomis Prancūzijos mieste Kanuose vyko 39-oji tarptautinė muzikos mugė MIDEM 2005, kur visų trijų Baltijos šalių muzikos industrijos atstovai pirmą kartą prisistatė bendrame Baltijos paviljone. Šia proga Lietuvos Muzikos informacijos ir leidybos centras išleido tris reprezentacinius CD rinkinius. Vienas jų skirtas moderniai ir autentiškai lietuvių folkloro muzikai, kur pristatyti ir leidyklos "Dangus" albumai.

MIDEM vadinama didžiausia ir solidžiausia muge muzikos industrijos pasaulyje. Čia susitinka įrašų kompanijų atstovai, platintojai, leidėjai, muzikos TV programų gamintojai, prodiuseriai, žurnalistai, festivalių rengėjai, muzikos agentūrų vadovai ir kt. 2005-aisiais į mugę atvyko apie 10 000 muzikos profesionalų iš daugiau nei 90 pasaulio šalių. Pirmą kartą ypatingas dėmesys buvo atkreiptas į Baltijos šalis, - trečioji MIDEM diena paskelbta "Baltijos diena". Lietuvą, Latviją ir Estiją atstovavo per 40 įvairių kompanijų. Vienas iš veiksnių, patraukęs mugės rengėjų dėmesį, buvo ypatingas "baltiškasis skambesys", siejamas su turtinga liaudies muzikos tradicija.

Pristatyti šiuolaikinei Lietuvos muzikai specialiai šiai parodai buvo išleisti aukštos kokybės CD rinkiniai, atskirai pristatantys džiazo, poproko ir modernaus folkloro sritis. Pastarąjame albume, pavadintame "THE SINGING LAND : contemporary folk music from Lithuania 2005" pristatyta ir puikių įvertinimų susilaukusi leidyklos "Dangus" produkcija: folkroko sceną reprezentuoja titulinė ATALYJA daina "Močia" iš to paties pavadinimo albumo, baltišką apeiginę tradiciją pristato KŪLGRINDOS giesmė "Jori, šildyk žamį" iš albumo "Perkūno giesmės", o naujos post-folklorinės muzikos srityje išsiskiria projekto DONIS kūrinys "An krantelio akmenėlis" iš CD "Amber Tribes".

Kompaktiniame diske taip pat įtraukti leidyklų "Juosta Records", "KūKū Records", bei valstybinių institucijų išleisti autentiško folkloro įrašai. Tarp kūrėjų ir atlikėjų paminėtini tokie žymūs vardai, kaip Veronika Povilioninė, Petras Vyšniauskas, Skirmantas Sasnauskas, Algirdas Klova, Loreta Mukaitė, Linas Rimša, kolektyvai SUTARAS, KEISTO FOLKLORO GRUPĖ, VISI, TRYS KETURIOSE ir kt. Viso rinkinyje pristatoma 14 kūrinių.

CD "THE SINGING LAND" išleistas solidžiu digipack formatu. Šis leidinio muzikos klausytojai, deja, neturės galimybės įsigyti, nes rinkinys skirtas tik reklaminiams tikslams ir neparduodamas.

dangus : info