ENTOMBED ataka - neprilygstamas nuoširdumas,
energija ir kokybė

Festivalis "Ferrum Frost 2005" - sausio 23 d.,
Vilnius, klubas "Mulen Ružas"


reportažas: Giedrius Slivinskas
**intarpai**: ugn
foto: Renata Drukteinytė

Sužinojęs, kad Vilniuje gros ENTOMBED ilgai nedvejojau ir iš anksto kalendoriuje pasižymėjau sausio 23-osios vakarą kaip užimtą. Kaip dažnai pasitaiko, į koncerto pradžią nespėjau ir "Mulen Ruže" buvau tik prieš aštuonias. Įėjęs į vidų ir sumokėjęs litą už palto pakabinimą rūbinėje, pirmoje salėje su staliukais išvydau ant sienos projektuojamą KORN DVD koncertą (kurį po to pakeitė geresnės grupės Iron Maiden pasirodymas). Manau sprendimas rodyti koncertų įrašus yra vykęs ir galėtų būti taikomas ir kituose koncertuose.

**Taigi taip, KORN'ų koncerto įraše buvo vienas labai geras dalykas - mikrofono stovas, kurį grupei padarė žymusis Gigeris.**

Įėjęs į kitą salę prie baro, iš karto užsiroviau ant seno prieteliaus Mariaus, kuris nėra dažnas svečias metalo koncertuose. Šįkart jis pagalvojo, kad reikia atidėti darbus į šalį ir apsilankyti, nes kitaip „gyvenimas taip ir prabėgs pro šalį“. Reikia pasakyti, kad ši mintis tinka vakaro atmosferai, kadangi publikoje be etatinių metalo koncerto lankytojų ir jaunimo, buvo ir nostalgijos vedamų buvusių metalistų, negalėjusių atsispirti garsios grupės vardui.

Kai su pirmu alaus bokalu prisikapsčiau prie scenos, supratau, kad praleidau Burrying Place atgimimo show,...

**...kadangi kolega pavėlavo į beveik dvi valandas vėluojantį koncertą ir nematė vieno svarbiausių įvykių, drįstu įsiterpti ir pakomentuoti antrosios "Ferrum Frost 2005" žvaigždės šou. Užgrojus BURYING PLACE iškart pakvipo (?) gūdžiais 1990-aisiais. Kaip kulkosvaidis tratėjo Ambraziejaus būgnai ir extreme brutal death kombinacijomis dūzgė gitaristų pirštai. Atrodė, kad dūmai scenoje sklido ne iš dūmų mašinos, o nuo zulinamo Ambraziejaus grifo. Aršų medinį kryžių pasikabinęs vokalistas gąsdino krioklumu ir taipogi laibučiu balseliu tarp gabalų. O intarpas apie deginamas bažnyčias, manau, buvo vertas Oskaro Koršunovo ar kitų dramaturgų dėmesio :) Kulkosvaidis toliau kalė be gailesčio, nes tai muzika tikriems metalistams, o ne kokioms nors pasidažiusioms mergužėlėms. Tik įdomu, kaip grupė ruošiasi susirasti gyvą būgnininką, - iškalti tokį ritmą jų reiktų turbūt ne vieno. Darėsi nuobodoka, tad po trejetos gabalų salė aptuštėjo. Visgi pagirtina, kad BURYING PLACE sugrįžimas įvyko ir neliko vien begaliniais plepalais prie bokalo.**

...nes ten jau grojo kauniečių MOUNTAINSIDE. Pastarųjų linksmas, energingas ir ganėtinai šiurkštus metalas visai tiko prie vakaro nuotaikos. Žiūrovai buvo nusiteikę įvairiai ir toli gražu ne visiems ši muzika buvo svarbiau nei alus ar bendravimas, tačiau salėje pakankamai žmonių stebėjo MOUNTAINSIDE pasirodymą.

Latviai SANCTIMONY pozityviai nustebino. Gal ne tiek savo gerai suręstu death rock stiliumi, kiek galingu atlikimu ir geru judėjimu scenoje. Ir garsas jau buvo visai neblogas.

Bare pasibaigus Švyturiui, teko nusipirkti Kalnapilį (kurį ryte apkaltinau dėl skaudančios galvos) ir laukti ENTOMBED. Turiu prisipažinti, kad nesu grupės fanas. Kasetėje turiu "Hollowman", o praktiškai niekada neklausomame kompakte "To Ride, Shoot Straight and Speak the Truth", tad tikro ENTOMBED fano atžvilgiu turbūt esu visiškas analfabetas.

**Tai, Giedriau, galėsi atiduoti man tą CD :) Manau, tai albumas, kuris padvigubino šių švedų šlovę (bent jau man) ! Malonu buvo pastebėti, kad jie iki šiol išlaikė savitą death'n'roll stilių, o ne grįžo prie nuzulintų standartų, kaip daugelis kitų veteranų.**

Pirmoji daina gal kiek nuvylė, tačiau visa energija ir draivas, kurie sekė po to viršijo lūkesčius su kaupu. Nors ENTOMBED naujesnės dainos nelabai primena death metal ir atitinka šiuolaikiško extreme metal standartus, mano asmenine nuomone jie pasiekia kur kas sklandesnį rezultatą nei dauguma nu metal atstovų iš anapus Atlanto.

Publika priėmė grupę labai šiltai, daug stagediving'o ir aukštyn iškeltų rankų, ko pasėkoje bisas užtruko išties ilgai. Pačių ENTOMBED narių veidai irgi švytėjo iš pasitenkinimo koncerto pabaigoje ir matomai, kad taip jie sutinkami tikrai ne kiekvieną kartą.

**Jep, skambesys buvo idealus ir energetinis užtaisas, kuriame derėjo griežtumas ir išlaikyta melodingų rifų dozė, sėkmingai detonavo. Muzikantai užmušė paprastumu ir nuoširdumu, scenoje jie dėvėjo nutrintas šlepetes, o legendinė ENTOMBED gerklė L.G. Petrovas negailėdamas kratė jau gerokai nuplikusią galvą ;) Į sceną lipo pulkai žmonių, ir ne vien šokinėti, bet ir glėbesčiuotis su dėdule Petrovu, bei parėkti į mikrofoną. Vienas bičas koncerto metu sugebėjo su juo scenoje fotografuotis, viršūnė !**

Man ENTOMBED pasirodymas buvo geresnis už pernai vykusius DISMEMBER, VADER ir MAYHEM (kurie taip pat jokiu būdu nebuvo prasti). Belieka viltis, kad koncerto organizatoriai irgi pasisėmė daug teigiamos energijos ir tradicija vidutiniškai kas pora mėnesių atvežti žymesnę užsienio metalinę grupę bus išlaikyta. Gal tik reklamai galima būtų skirti daugiau dėmesio. Šiam koncertui trūko skelbimų mieste ar bent jau delfi.lt – juk ne visi atsiverčia teisingus Interneto puslapius ar turi draugų kurie tai daro ir nepamiršta pranešti.

**Turbūt neapsigausiu sakydamas, jog ENTOMBED show buvo ko gero geriausias metalinis koncertas Lietuvoje per pastaruosius kelis metus. Kai 400 galvų skirstėsi namo, dar ne vienas norėjo pabūti prie baro ir bene populiariausias žodis buvo "NESITIKĖJAU". Super gigas ! O kas d ėl plakatų, tai muzikos gerbėjams teks priprasti, kad jų gatvėse nebebus - tai ne dėl organizatorių tingumo. Dėl savivaldybės kiemsargių ir policijos aktyvumo.**