Kaip balsuota už Velnius?
ataskaita: ugn
foto: Gediminas Bartuška

Pasibaigusių metų gale, išdalinus Baltuosius Velnius, liko nepaskelbta šiek tiek statistinės informacijos, kuri pirmiausia turbūt įdomi nominuotoms grupėms. Alternatyvios muzikos apdovanojimų balsavimo tendencijos irgi savitai atspindi 2004-ųjų tendencijas, nors kadangi tai nėra konkursas ar varžytuvės, gal nevertos per didelio akcentavimo. Todėl apie balsavimą trumpai, tai kas svarbiausia.

Renkant kiekvienos nominacijos pretendentus (po 5 kiekvienoje kategorijoje) ir vėliau balsuojant už geriausius savo nuomonę pareiškė komisija, sudaryta iš 20-ies įvairių undergroundo formacijų atstovų - interneto žurnalistų, organizatorių, muzikantų, leidyklų vadovų ir kt. [sudėtį galite rasti naujienose]. Kartu su komisija 7-ių iš dešimties nominacijų likimą lėmė internetu balsavusiųjų klausytojų balsai. Šiemet internetu balsavo lygiai 350 žmonių - trečdaliu daugiau nei pernai.

6 didieji Velniai - įrėminti autoriniai gipso liejiniai - bei 4 mažieji apdovanojimai įteikti festivalyje "Velnių Malūnas 2005". Juos įteikė žymus pankroko scenos veteranas Nėrius Pečiūra, tąvakar pasirodęs su grupe BACEFALAI-KRAMEGALAI, bei grupės SHADOWDANCES, kuriai 2003-aisiais skirtas "Metų Albumo" apdovanojimas, būgnininkas Juodas. Keletą papildomų prizų skyrė alternatyvios organizacijos ir pavieniai asmenys.

Geriausia Gothic grupė
Šiuo atveju klausytojai ir komisija buvo beveik vieningi. Publika grupei SAPROPHYTES skyrė 131 balsą, antroje vietoje pažymėdami SIELĄ (127 balsai). Komisija daugiausiai balsų skyrė vienodai SAPROPHYTES ir XESS'ams - po 120 balų. Trečioje pozicijoje abiem atvejais įsitvirtino MANO JUODOJI SESUO. Nulemiant nominacijos nugalėtojus publikos balsavime daug įtakos turėjo gausūs sunkiosios muzikos gerbėjų, kuriems artima SAPROPHYTES stilistuka, balsai.


Geriausia Metalo/Roko grupė
Metalinio kietrokio kategorijoje didžiausią įtaką klausytojams tikriausiai turėjo televizinis grupių aktyvumas - pirmą vietą jie skyrė ŽALVARINIUI (159 "klikai"), antrą - RUINATION (129), trečią - SAPROPHYTES (125). Tuo tarpu komisija grupes išrikiavo taip - RUINATION (128), SAPROPHYTES (116) ir tik vienu balsu atsilikusi TEMA (115). Sudėjus abiejų balsavimų rezultatus, daugiausiai balų gavo ŽALVARINIS, - komisija jiems skyrė 110 taškų.

Geriausia Extremalaus Metalo grupė
Čia vėl svariausią žodį tarė sunkiosios muzikos klausytojai, balsavę internetu. Daugiausia jų balsų surinko pagan metal degintojai ANDAJA (141 balas), antroje vietoje pažymėti OSSASTORIUM (124) ir po jų - NAHASH (99). Komisija geriausiu extremaliu kolektyvu išrinko NAHASH - 146 balai, o nominacijos laimėtojai ANDAJA gavo 140. Tretieji - OSSASTORIUM su 98 balais.

 

Geriausias Electro/Industrial projektas
Šioje kategorijoje susiklostė įdomi ir aiški situacija su dviem lyderiais - tai Noxta klano kolegų projektai DONIS ir GIRNŲ GIESMĖS. Klausytojai pirmenybę suteikė pastarajam - 134 "klikai", DONIUI skirdami antrą poziciją - 113. Specialistai atvirkščiai - DONIUI "priteisė" 114 balų, o GG malūnininkui - 94. Susumavus balsus, vienu vieninteliu tašku kolegą aplenkė GIRNŲ GIESMĖS ir antrus metus iš eilės išsinešė elektroindustrinį Velnią. Trečioje vietoje abiem balsavimais įrašyti LAUXNA LAUKSNA.

Metų albumas
Geriausią metų darbą rinkusi komisija balsavo už ATALYJA albumą "Močia" (102 balsai), antruoju pažymėtas DONIO ir KŪLGRINDOS projektas "Sotvaras" (94), o trečioje vietoje - MANO JUODOJI SESUO su "Dogmatic" (76). Specialistai balsavo gan profesionaliai, Velnią atiduodami tikrai įstabiam įrašui, nors ATALYJA ir nėra underground'o grupė (bent jau nepretendavo kitose Alternatyvos apdovanojimų nominacijose). Vertinti albumus, žinoma, buvo pakankamai sudėtinga pirmiausia dėl žanrinių skirtumų. Vos keletu balsų mažiau už MJS surinko projektų SKARDAS ir WEJDAS darbai.

 

Už Nuopelnus Scenai
Apklausus visus komisijos narius, paaiškėjo, jog Nuopelnų Velnią pats metas skirti ilgamečiui undergrounderiui ir keletos įvairiausių projektų autoriui Evaldui 'Troliui' Babenskui. Šioje kategorijoje keletą kartų taip pat minėti Nėrius Pečiūra, projektas WEJDAS, senasis "Green Club" Kablyje, grupė KATEDRA ir kt.

Mažieji velniai:

Metų Debiutas
Tai vėl nominacija, kurios likimą sprendė vien komisija (turint omeny, kad jos nariai dažnai lanko įvairius renginius ir turi galimybę metų bėgyje pamatyti nominuotus debiutantus scenose). Prizo laimėtojai LAUXNA LAUKSNA sulaukė 122 balų, naujas Trolio projektas FANARAI gavo 102, o roko viesulai IR - 98 balus.

 

Metų Sugrįžimas
Ši nauja nominacija šiemet buvo ir pati sudėtingiausia, nes publikos ir komisijos nuomonės pastebimai išsiskyrė. Jaunoji sunkiosios muzikos gvardija ant Sugrįžimo pjedestalo užkėlė kauniečius metalistus ANGIS (139 balai), o amber ambient projektui WEJDAS skyrė ketvirtą vietą (98). Tuo tarpu komisijos balsai bylojo atvirkščiai - pirmoje vietoje WEJDAS su 114 balų, o ANGIS - ketvirtoje (76). Antra ir trečia pozicijos abiem atvejais sutartinai atiteko ANTIGONEI ir NAHASH. Sudėjus balsus ir įvertinus nuopelnus, Metų Sugrįžimo Velnią gavo WEJDAS.

 

Metų Renginys
Nors nebuvo akcentuojami skirtumai tarp sąvokų "renginys" ir "koncertas", o žanrų įvairovė vėlgi buvo didelė, žiūrovai ir komisija balsavo panašiai. Metų Renginiu pripažintas festivalis "Mėnuo Juodaragis 2004", surinkęs atitinkamai 164 ir 122 balus. Antrą-trečią vietas komisijos balsavime pasidalijo "Kunigunda Lunaria 2004" ir MORTIIS/SUSPERIA koncertas (po 88 balus). Žiūrovai daugiau balsavo už CANNIBAL CORPSE šou (127), bei "Kunigundą 2004" (98).

 

Metų DJ
Balsuojant šioje, kone gotikine tapusioje kategorijoje, vyravo įvaizdis ir aktyvumas. Po-koncertinių šokių mėgėjai daugiausia balų atidavė klaipėdietei Dj Chimera (141), bei pernai šį prizą gavusiam Dj No.Thing (113). Komisijos balsavime jie pasikeitė vietomis - No.Thing surinko 94, o Chimera - 92 balus. "Bronzinę" poziciją abiem atvejais užėmė bene profesionaliausias miksuotojas iš nominuotųjų - Dj Arlequin (lygiai 64 ir 64 balai).

 

 

Apdovanojimai 2005
Dabar žinoma dar sunku pasakyti, ar Alternatyvieji metų apdovanojimai šiemet liks tokie pat. Tikriausiai priklausomai nuo situacijos vėl bus pakeistos kai kurios nominacijos - vienos bus praradusios svarbą, kitos akcentuojančios kažką naują. Tikriausiai balsavimą ir apdovanojimus organizuos ir kiti žmonės - tai galėtų būti tarsi pereinamoji "estafetė" bandradarbiaujant keletui underground'o organizacijų. Žiūrovai ir skaitytojai taip pat galėtų aktyviau reikšti savo samprotavimus, pastabas ir pasiūlymus.


Laimingi balsuotojai
Iš užpildžiusiųjų balsavimo anketas burtų keliu išrinkti 10 piliečių, kuriems suteikta proga nemokamai apsilankyti festivalyje "Velnių Malūnas". Prizus laimėjo: Giedrius Viskantas, Gintarė Kairytė, Žydrūnas Anzulevičius, Irmantas Stašauskas, Eimantas G., Loreta Vareikytė, Jevgenij Serokin, Mantas Sabolius, Gerda Grikštaitė, Živilė Koleikienė.

Dar kartą dėkojame - žiūrovams už aktyvumą, kūrėjams - už idėjas, įrašus ir koncertus. Ir ne vien tiems, kurie apdovanoti arba nominuoti ;) Galingų ir kūrybingų 2005-ųjų.